Schulz socijalistički kandidat za predsjednika Europske komisije

Foto: Guliver image/Getty images

EUROPSKI socijalisti izabrali su u subotu na kongresu u Rimu Martina Schulza, njemačkog socijaldemokrata i sadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta, za kandidata za predsjednika Europske komisije.

Aktualni predsjednik Europskog parlamenta izabran je velikom većinom glasova - 368 od ukupno 404, dva zastupnika bila su protiv, a 34 bilo ih je suzdržano.

Glasanje je održano u sklopu održavanja X. kongresa Stranke europskih socijalista (PES) na kojem sudjeluje 800 zastupnika, među njima i svi šefovi vlada iz socijalističkih stranaka EU.

"Moj prioritet u funkciji predsjednika Komisije bit će zaposlenja. Želim smanjiti razliku između bogatih i siromašnih, među velikim i malim državama", rekao je Schulz nakon glasanja.

"Pomalo smo izgubili optimizam kada je u pitanju naša budućnost. Vrijeme je da djelujemo i borimo se za socijalnu i demokratsku Europu", kazao je.

Za kandidata Europske pučke stranke (EPP) do sada su se prijavila tri političara - francuski povjerenik u Europskoj komisiji Michel Barnier, bivši latvijski premijer Valdis Dombrovskih i bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, kojega se smatra favoritom.

Kandidat EPP-a za sljedećeg predsjednika Europske komisije bit će izabran na kongresu te stranke 6. i 7. ožujka u Dublinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara