Sedmi dan štrajka: Radnici Konstruktora mirnim prosvjedom traže deset plaća

Sedmi dan štrajka: Radnici Konstruktora mirnim prosvjedom traže deset plaća

Foto: split.hr

DVADESETAK radnika Konstruktor inženjeringa danas je nakratko prosvjedovalo na staroj Kaštelanskoj cesti kako bi upozorili da im je uprava s današnjim danom dužna deset plaća, zbog čega danas, sedmi dan, nastavljaju štrajk na gradilištima.

"Danas smo mirno prošetali ulicom želeći i dalje upozoravati kako radnicima Konstruktora nije isplaćeno danas već deset plaća te da - usprkos tome što već sedam dana štrajkamo na svim gradilištima u Hrvatskoj osim Velike Gorice, gdje su radnici ucijenjeni - nikome nije palo na pamet da vidi što se to događa. Očito je da Vladu i ministarstva nije briga za radnike", rekao je sindikalni povjerenik Sindikata graditeljstva Ivan Lovrić.

Svoje radnike ne plaćaju, a na gradilište doveli drugu tvrtku?!

Uprava Konstruktor inženjeringa, istaknuo je, jučer je na gradilište u Pločama dovela drugu tvrtku da radi njihove poslove. "Zašto smo mi tamo na gradilištu i kako to da uprava ima novca njih platiti, a nama je dužna deset plaća? Mirno smo razgovarali s tim novim radnicima i ljudi su naposljetku sami otišli s gradilišta", rekao je Lovrić. Zamolio je još jedanput Crveni križ i sve mještane te ljude dobre volje u Plina jezerima, gdje je njihovo gradilište, da pomognu radnicima i doniraju im hranu jer su gladni, bez vode, struje i prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako su im proteklih dana pomagali jedino svećenici i načelnik općine. Radnici kažu kako ne žele ništa drugo, nego samo svoje zarađene plaće. Ako im ih Konstruktor inženjering ne može dati, mogu ići na Zavod za zapošljavanje te da im se isplate otpremnine. Dok je trajao mirni prosvjed radnika, vozači su im trubili u znak potpore.

"Unatoč pokušaju da dođemo u kontakt s predsjednikom uprave Konstruktor inženjeringa Željkom Žderićem i upitamo ga kad će radnici dobiti svoje plaće, to nam nije pošlo za rukom. Rečeno nam je da je u Zagrebu na poslovnom putu", rekao je Lovrić.

Štrajk radnika organizira Sindikat građevinara Hrvatske i održava se već sedmi dan na gradilištima u Kaštel Sućurcu, Pločama, na splitskoj Sirobuji i na trima fakultetima. Radnici Konstruktora dosad su nekoliko puta štrajkali, ali i prosvjedovali gradskim ulicama te pred upravnom zgradom u samom središtu Splita. Javnost cijelo vrijeme upozoravaju da im se plaće ne isplaćuju i da je to kazneno djelo. Najavili su da će zbog neisplate plaća podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih u upravi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara