Šef Stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić zbog poticanja skidanja ćiriličnih ploča osuđen na uvjetnu

Foto: Hina

OPĆINSKI sud u Vukovaru kaznio je predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića kaznom zatvora u trajanju od osam mjeseci, uz uvjet kušnje od dvije godine, zbog toga što je medijskim istupima poticao na skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, potvrđeno je danas iz Stožera.

Po riječima člana Stožera za pravna pitanja Vlade Iljkića, presuda je vezana uz skidanje prvih dvojezičnih ploča postavljenih na neke državne institucije u Vukovaru u rujnu prošle godine, kada su branitelji i ratni stradalnici okupljeni oko Stožera prosvjedovali, a nekoliko njih na koncu ploče i nasilno skinulo. "Ne možemo prihvatiti ovakvu presudu i žalit ćemo se", najavio je Iljkić.

Materijalna je šteta, kaže, u ovom slučaju iznimno mala, ali je "očito da je još nekoliko situacija vezano uz ovo djelo". "Mi i dalje tvrdimo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i sada dolazimo u situaciju da država, koja je sama postupila protuzakonito postavivši ploče, presuđuje drugima", izjavio je Iljkić.

Član Stožera također je rekao kako su prijave zbog skidanja ploča podnešene i protiv drugih članova Stožera te se očekuje kako bi uskoro i njima mogle biti izrečene presude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara