Šefica MMF-a pod istragom zbog afere teške 400 milijuna eura

Foto: Guliver Image / Getty Images

CHRISTINE LAGARDE, šefica Međunarodnog montarnog fonda (MMF), pod istragom je francuskih vlasti. Istražuje se je li Lagarde u vrijeme dok je bila ministrica financija bila umiješana u korupcijsku aferu u Francuskoj, javlja AP.

Afera zbog koje je Lagarde pod istragom teška je 400 milijuna eura. Toliko novca je na ime odštete od državne banke Credit Lyonnais dobio francuski poduzetnik Bernard Tapie. Odšteta je Tapieju isplaćena 2008. godine, zbog sudskog spora vezanog za prodaju Adidasa.

Tapie, bivši vlasnik Adidasa, tvrdio je da je banka kompaniju koju je posjedovao od 1990. do 1993. godine prodala iza njegovih leđa. Od banke je stoga zatražio odštetu, koju je dobio nakon što je na vlast došao Nicolas Sarkozy, čiju je kampanju podupirao. U Sarkozyjevoj vladi je Lagarde bila ministrica financija.

Lagarde je već bila u Parizu, gdje su je u četiri navrata ispitivali francuski istražitelji. Šefica MMF-a tvrdi da nije ni na koji način umiješana u aferu, te se nakon ispitivanja vratila u Washington.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara