Šeks: Milanović pokušava izazvati ustavnu krizu

Šeks: Milanović pokušava izazvati ustavnu krizu

Foto: FAH

O NADLEŽNOSTI nad zapovijedanjem Oružanim snagama jutros se raspravljalo u emisiji Hrvatskog radija, U mreži Prvog. Jedan od gostiju bio je Vladimir Šeks koji je izjavio kako je nedvojbeno da Oružanim snagama upravlja predsjednica Republike. Podsjetimo, najdugovječniji zastupnik, jedini koji je u Saboru bio u svim sazivima od neovisnosti Hrvatske, svoj politički angažman od prošlog tjedna nastavio je na Pantovčaku kao savjetnik predsjednice.

"U slučaju da se ne postigne dogovor o ovom pitanju, Sabor nema ingerencije uključiti se u razrješavanje situacije, ali predsjednica ima mogućnost tražiti očitovanje Ustavnog suda", rekao je Šeks.

Za Šeksa je sporna odluka premijera Milanovića o osnivanju Državnog odbora za proslavu koju je donio bez dogovora s predsjednicom zbog čega sumnja kako Kolinda neće niti sudjelovati u radu odbora.

"Želi svojim mišićima nadjačati autoritet predsjednice Republike", izjavio je Šeks o Milanoviću. Smatra da se radi o nepodobnom pokušaju izazivanja ustavne krize.

"Predsjednica donosi odluku o uporabi, a ministar o korištenju"

U emisiji je gostovala i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra koja je naglasila kako se ovlasti predsjednice i ministra razlikuju u dva izraza - korištenje oružanih snaga i uporaba oružanih snaga. "Predsjednica donosi odluku o uporabi, a ministar o korištenju. Prema Tafrinoj interpretaciji, mogli bi se naći u situaciji da prvi put u povijesti jedan predsjednik donosi odluku o zabrani korištenja oružanih snaga u proslavi pobjede te vojske. Predsjednici do sada nikada u miru nisu donijeli takvu zabranu", istaknula je Tafra.

Gost je bio i pravni stručnjak Pero Kovačević koji smatra kako je ministar obrane, koristeći vojsku za razne prigode, pa tako i obilježavanje akcije Bljesak zapravo postupao nezakonito. "Ministar je dužan obavijestiti predsjednicu, a njoj ostaje pravo reagirati", zaključio je Kovačević dodavši kako hitno treba donijeti pravilnik o obredima oružanih snaga kojima bi se propisivale vojne svečanosti i vojne žalosti.

No, bez obzira na trenutne nesuglasice, Kovačević vjeruje da će glavni akteri biti dovoljno odgovorni da neće dozvoliti da ovo pitanje dovede do ustavne krize. Kovačević je rekao i kako će načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić morati izvršiti zapovijedi predsjednice i da oko toga nema dvojbi.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara