Sektor za hidrologiju DHMZ-a: Iako se topi puno snijega ne očekujemo poplave

Sektor za hidrologiju DHMZ-a: Iako se topi puno snijega ne očekujemo poplave

Foto: Hina

SEKTOR za hidrologiju Državnoga hidrometeorološkog zavoda ne predviđa da će velika količina snijega koji kopni već nekoliko dana bilo gdje u Hrvatskoj uzrokovati poplave, rekao je za Hinu načelnik tog sektora Borivoj Terek.

Terek svoju ocjenu temelji na podacima s terena, vremenskoj prognozi te konzultacijima s kolegama iz Slovenije.

Kaže da je to procjena skupine ljudi koja radi hidrološke prognoze. Vodostaji rastu, ali ne znatno, u sljedeća tri dana ne bi trebala ni kiša padati, tako da će svi vodotoci moći prihvatiti vodu koja se u njih bude slijevala zbog topljenja snijega, rekao je Terek.

Službe za hidrološke prognoze još nema, a nabavom zahtjevnog softwarea i postavljanjem hidroloških postaja i temperaturnih sondi na različitim nadmorskim visinama obavljaju se pripreme za njezin ustroj, rekao je Terek i najavio da će DHMZ, kad se služba osnuje, imati i servis hidroloških prognoza.

Karlovčani u pripravnosti

To bi se moglo dogoditi najranije u drugoj polovici 2016. jer brzina ne ovisi samo o investiciji, nego o mnogim drugim preduvjetima, rekao je Terek i ustvrdio da su proračuni za hidrološke prognoze još zahtjevniji od složenih meteoroloških prognoza.

Naime, kada oborina padne na tlo, nije presudno samo koliko je ima, nego kamo pada i kroz koje vremensko razdoblje, kako se kreće i kakva je konfiguracija tla te zasićenost tla i podzemnih tokova, a svi su ti proračuni vrlo zahtjevni.

Hidrološke prognoze neće se raditi samo zbog opasnosti od poplava. One su važne svima koji se bave vodom te poslovima na vodi i vezanima uz vodu, posebice kad je moguće njezino razarajuće djelovanje ili suprotno, kada prijeti suša, rekao je.

Zbog snijega koji kopni, velike količine vode završavaju u vodotocima Gorskog kotara i Ogulina te u Sloveniji, dakle - uzvodno od karlovačkih rijeka pa se karlovački Stožer za zaštitu i spašavanje ovih dana povremeno sastaje kako bi, poučen posljednjim poplavama, pravodobno utvrdio što je gdje potrebno učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara