Sekulić: Čekamo odluku MOL-a; Ina: Doći do privremene obustave proizvodnje Rafinerije Sisak

Sekulić: Čekamo odluku MOL-a; Ina: Doći do privremene obustave proizvodnje Rafinerije Sisak

Ilustracija: Hina

ZA DANAŠNJI dan je bila najavljena obustava prerade domaće nafte u sisačkoj Rafineriji. Koordinator stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta, Predrag Sekulić kaže kako su i dalje u iščekivanju odluke MOL-a.
 
Također, dobili smo odgovor Uprave INA-a na upit o planu za tekuću godinu, kojeg prenosimo u cijelosti.

"Iskorištenost Ininih rafinerijskih kapaciteta redovno se prati, optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima. Obzirom na drastičan pad cijena nafte koji slabi profitabilnost Ininog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja, kako bi bilo samostalno i održivo.

U tom smislu, temeljem odluke donesene na razini operativnog menadžmenta, a u skladu s najboljom industrijskom praksom, u Rafineriji nafte Sisak će 14. siječnja doći do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte.

Navedena obustava proizvodnje predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika. Ova mjera optimizacije je predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu.

Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okruženju. INA kontinuirano motri vanjsko okruženje s ciljem iskorištavanja najboljih tržišnih prilika i stvaranja vrijednosti za kompaniju. U međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovice veljače. Za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor Ine su odobrili pripreme za značajnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka, kao dio nove strategije kompanije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara