Seljaci na sudu zbog prošlogodišnjih prosvjeda: Nismo mi krivi nego Vlada, nemamo novca za kazne

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ZA NEKOLICINU seljaka koje se, prema prijavi policije, sumnjiči da su u kolovozu prošle godine organizirali neprijavljene prosvjede na kojima su blokirali ceste i ometali promet, na Prekršajnom sudu u Đakovu održana je danas glavna rasprava, a seljaci su istaknuli da nisu krivi te kako nemaju novaca za eventualne kazne.

Prijava protiv Antuna Lasla iz Satnice Đakovačke i Marija Patajca iz Podgorača pokraj Našica glasi na novčanu kaznu od po 15 tisuća kuna, a protiv Mate Brlošića iz Piškorevaca i Željka Fabrica iz Drenja, kraj Đakova, na po 10 tisuća kuna.

Po završetku glavne rasprave prijavljeni seljaci-prosvjednici na konferenciji za novinare ispred đakovačkog Prekršajnog suda ponovili su kako se ne osjećaju krivima i da nisu bili organizatori seljačkih prosvjeda.

Naglasili su da su prosvjedi bili spontani zbog velikog nezadovoljstva seljaka neisplatom poticaja

"I dalje tvrdim da nisam kriv. Nismo bili organizatori prosvjeda. Ti prosvjedi po prvi puta nisu imali organizatore nego smo svi bili jednaki, a u prosvjede su seljaci, bez isticanje bilo čijeg imena i prezimena, krenuli spontano, okupivši se prvo uz đakovačku zaobilaznicu, da bi se sutradan spontano preselili na nju, blokiravši je", istaknuo je Antun Laslo.

Podsjetio je kako je razlog prosvjeda seljaka bilo nezadovoljstvo neisplatom svih poticaja, jer je od 2,4 milijarde kuna isplaćeno samo 1,7 milijardi kuna, ali i preniskom cijenom pšenice uroda 2013. od 1,05 kuna. Zahtjevi seljaka bili su, naime, 1¸35 kuna po kilogramu, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bude li nam ipak presuđeno da smo krivi, bit će to politički nametnuta presuda. Nismo mi krivi za prosvjede nego Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede. Ako nas kazne, neće kazniti Lasla ili Brlošića nego cijelu hrvatsku poljoprivredu !", naglasio je Antun Laslo.

Mate Brlošić rekao je kako hrvatski seljaci prosvjeduju već 15 godina, ali nikada do sada nisu za to bili prijavljeni ili kažnjeni.

Na ljetošnjim prosvjedima po prvi puta nije bilo njihovih organizatora, a mi smo po prvi puta upravo prijavljeni da smo njihovi organizatori, zaključio je Brlošić,

Mario Patajac rekao je kako je na TV-u i drugim medijima vidio tih dana da seljaci prosvjeduju pa im se i sam, nezadovoljan, pridružio i to je sve. "S njihovom organizacijom nemam ništa", naglasio je.

Prijavljeni seljaci poručuju da novca za plaćanje spomenutih novčanih kazni, budu li im dosuđene, nemaju.

Bit ćemo spremni 'odraditi' ih kroz društveno korisni rad - guljenje krumpira, javne radove i sl , poručio je Patajac.

Po završetku rasprave, rješenja s presudama sljedećih dana dobit će na kućne adrese.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara