Senat izglasao povjerenje Lettinoj vladi: Berlusconi se predomislio nakon što su mu najbliži suradnici okrenuli leđa

Foto: Guliver Image/Getty Images

ČLANOVI Senata Italije danas su izglasali povjerenje vladi premijera Enrica Lette, prenosi agencija Anadolija.

Letta je dobio povjerenje većine senatora nakon što je bivši premijer te zemlje Silvio Berlusconi rekao da će njegova stranka podržati vladu, poslije unutarstranačkih previranja u vezi s podrškom vladi. Koaliciona vlada na čelu s Lettom dobila je podršku 235 senatora od njih 321.

Berlusconi ipak podržao vladu

Bivši talijanski premijer se predomislio. Ipak će podržati vladu Enrica Lette. Berlusconi je napravio potpuni zakoret te rekao da ipak neće srušiti vladu. 

Talijanski premijer Enrico Letta obratio se parlamentu prije ključnoga glasanja o povjerenju njegovoj vladi. Rekao je da bi pad vlade bio fatalan udarac Italiji. Kriza vlade nastupila je nakon što je Silvio Berlusconi krajem prošloga tjedna naredio svojim ministrima da napuste vladu. Letta je, s druge strane, odbio ostavke pet ministara iz te stranke, javljaju strani mediji.

Međutim, neočekivani rasplet političke drame dopao je iz Berlusconijeve stranke. Neki vodeći članovi PDL-a odučili su mu se suprotstaviti rekavši da će podržati premijera pa je postalo očito da se nekad najjači čovjek Italije debelo precijenio. Nakon ove političke eskapade jasno je da je njegov utjecaj oslabio.

Vlada opstala

Kada se popeo za govornicu u Senatu, rekao je: Italija treba vladu koja će napraviti strukturalne i institucionalne reforme. Odlučili smo, ne bez unutanjih previranja, dati povjerenje vladi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Talijanski su mediji javili da je većina zastupnika PDL-a glasala kako ih je Berlusconi uputio i vlada je opstala.

Podsjećamo, bivši premijer Berlusconi optužio je sadašnjega da "dopušta njegov atentat putem suda", čime se referirao na najnoviju kaznenu prijavu protiv njega - onu za utaju poreza, podignutu u kolovozu. Premijer Letta tvrdio je da je Berlusconijevo napuštanje vlade osveta za novu kaznenu prijavu.
"Iako razumijem rizik koji poduzimam, odlučio sam dokrajčiti Lettinu vladu", napisao je Berlusconi u pismu časopisu Tempi krajem prošloga tjedna. Međutim, njegov zamjenik i glavni tajnik stranke odlučili su se oglušiti na njegovu uputu te podržati Lettu na današnjem glasanju.

"Berlusconi se sada bori isključivo za vlastiti interes, kako ne bi bio izbačen iz parlamenta", rekao je politički analitičar Francesco Anghelone za Euronews. "Međutim, neki se njegovi ministri, posebice mladi kao što je Angelino Alfano, protive njegovim postupcima. Alfano je zabrinut da bi pad vlade mogao uzrokovati loš rezultat PDL-a na sljedećim izborima", komentirao je.

"Čvrsto sam uvjeren da bi svi predstavnici naše stranke trebali izglasati povjerenje premijeru", rekao je tajnik stranke i ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano. Njegova je izjava odmah izazvala rast na talijanskoj burzi jer je javnost počela vjerovati da vlada neće pasti. Drugi predstavnik stranke i senator Carlo Giovanardi rekao je da je 40 njihovih senatora spremno dati povjerenje vladi. "Želimo ostati umjerena sila", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara