Separatisti ruskim raketama napali ukrajinsku vojsku: Ubijena su 23 vojnika, više od 100 je ranjeno

Separatisti ruskim raketama napali ukrajinsku vojsku: Ubijena su 23 vojnika, više od 100 je ranjeno

Foto: Hina

23 UKRAJINSKA vojnika ubijena su u napadima pobunjenika od čega 19 u raketnom napadu na konvoj uz granicu s Rusijom.

U napadima je osim poginulih ranjeno više od 100 ukrajinskih vojnika, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u ljutitom je priopćenju rekao da će ukrajinske snage naći i uništiti odgovorne. Napad na konvoj oklopnih vozila izvršen je ruskim raketama Grad, a dogodio se u Luganskoj regiji na graničnom prijelazu Zelenopillya. Kijev zbog ovakvih slučajeva optužuje Moskvu da snabdijeva pobunjenike teškim naoružanjem.

Još četiri vojnika poginula su kada je njihovo vozilo naletjelo na minu. Za to vrijeme pobunjenici se ukopavaju u središtu pobunjene regije Donjecku, dok istovremeno stižu vijesti o redovima na željezničkim kolodvorima jer stanovnici napuštaju grad u strahu od razaranja. Pobunjenici kažu kako je grad do sada napustilo 70 tisuća ljudi.

EU na popis sankcioniranih dodao i 11 ukrajinskih čelnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska unija dodala je imena 11 čelnika samoproglašenih republika Donjeck i Luhansk na popis proruski orijentiranih ukrajinskih ličnosti sankcioniranih zbog umiješanosti u ukrajinski sukob u subotu dok tisuće stanovnika napuštaju Donjeck bježeći pred skorim napadom ukrajinskih snaga. Na europskom popisu novih sankcioniranih dužnosnika je i separatistički lider Aleksander Borodaj, "premijer Narodne Republike Donjeck" (NRD).

Veleposlanici 28 zemalja članica EU-a odluku su donijeli u petak u Bruxellesu. Na popisu su dosad bila imena 61. ruskog i ukrajinskog dužnosnika. Imovina u EU-u im je zamrznuta i zabranjeno im je izdavanje viza zbog "poteza napravljenih kako bi se kompromitirali teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine", obrazloženo je.

Među novim imenima uz Borodaja je na popisu "ministar sigurnosti RPD-a" Aleksander Hodakovski, "zamjenik premijera" Aleksander Aleksandrovič i "ministar informiranja" Aleksander Kriakov, uz čije ime piše da je "odgovoran za proseparatističke propagandne aktivnosti u Donjecku". EU je na popis stavio i imena separatističkih čelnika iz Luhanska te "zapovjednika kozačkih snaga" optuženih za borbu protiv ukrajinskih vladinih snaga, Nikolaja Kozicina.

Europske sankcije slijedile su dok se nastavljaju siloviti sukobi u Donjecku i Luhansku, regijama što ih ukrajinske vojne snage nastoje ponovno vratiti pod svoj nadzor. Iz obiju regija bježi sve više stanovnika strahujući od skorog žestokog sukoba između ukrajinskih vojnih snaga i separatista. Prema Borodajevim riječima izbjeglo je već više od 70.000 od ukupno 900.000 stanovnika Donjecka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara