Sever: Vrijeme je da se HNB prestane ponašati kao "neosvojiva tvrđava" i oni moraju osjetiti krizu!

Sever: Vrijeme je da se HNB prestane ponašati kao "neosvojiva tvrđava" i oni moraju osjetiti krizu!

Foto: Admir Buljbašić (Cropix)

PAD KREDITNOG rejtinga nije iznenadio ni sindikate. Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da su nam kamate na zaduženja i dosada bile najviše. Državi savjetuje okretanje HNB-u..

"Ne treba zaboraviti da su te bonitetne agencije baš kao MMF i Svjetska banka zapravo u službi istih, multinacionalnog kapitala, poglavito velikih banaka i njih pojedina gospodarstva ne zanimaju. Zanima ih plasman novca i da oni za koje rade za taj novac dobiju što veću zaradu i kamate. Tako je i u ovom slučaju. Ova ocjena nije iznenađujuća niti bi trebala što bitnije poremetiti u RH . Naime bez obzira što ranijim ocjenama nismo bili na razini tzv.smeća, kamatna politika u Hrvatskoj nas je na tu razinu svrstavala", kaže Sever.
 
Drugim riječima plaćali smo, plaćamo, a i plaćat ćemo izrazito visoke kamate. Sever ima savjet za državu kojoj poskupljuje zaduživanje u inozemstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ona bi te svoje potrebe trebala pokušati servisirati manje kod banaka, iako su te banke prepune novca. Trebalo bi se više orijentirati prema HNB koja se u vremenima krize ponašala poput neosvojive tvrđave i živjela potpuno otuđeno od krize za razliku od drugih središnjih banaka posebice u Europi koje su izdašno pomagale svoje gospodarstvo za izlazak iz krize. Tako da bi trebalo sredstva potražiti unutar HNB, ali jednako tako možda i emitiranjem državnih obveznica, jer država je još uvijek dužnik koji će sigurno vraćati dugove. Sredstva postoje i u mirovinskim fondovima, tako da ni to još uvijek ne bi trebalo izazvati neke velike potrese, a onda se orijentirati na razvoj gospodarstva i time praktički vratiti ocjenu kreditnog rejtinga", zaključuje Sever na kraju. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara