Silovite borbe u Tripoliju: Zatvoren aerodrom, vidi se gusti dim

Silovite borbe u Tripoliju: Zatvoren aerodrom, vidi se gusti dim

Ilustracija: Google Maps

SILOVITE borbe između milicija naoružanih protuavionskim topovima i bacačima raketa izbile su u nedjelju kod zračne luke u Tripoliju, ukazujući da se vodi bitka za moć između liberala i islamista u toj zemlji utonuloj u anarhiju od rušenja režima Moamara Gadafija 2011.

Eksplozije odjekuju na cesti koja vodi do aerodroma i u drugim dijelovima Tripolija, iako je nejasno tko se s kime bori. Na društvenim mrežama objavljeno je da je zračna luka zatvorena, a Reutersov reporter javlja da zrakoplovi ne polijeću niti slijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Letove za Tripoli otkazali su British Airways i Turkish Airlines, a stanovnici prenose da se blizu zračne luke vidi gusti dim. Nova eskalacija poklopila se sa sastankom ministara vanjskih poslova susjednih država koji se treba održati u nedjelju u Hamametu u Tunisu kako bi se pronašli načini da se podrži Libija u kaosu, prenosi agencija AFP.

Od rušenja Moamera Gadafija 2011. zračnu luku nadzire milicija Zintan sa sjeverozapada Libije s kojom se bore pripadnici drugih paravojnih postroji. Odgovornost za napad na zračnu luku preuzela je islamistička milicija koja tvrdi da je odlučna protjerati brigade Zenten iz Tripolija, koje osim zračne luke nadziru i neke dijelove u južnom dijelu glavnoga grada.

Stanje u Libiji kaotično je jer vlada i parlament ne uspijevaju kontrolirati milicije koje su pomogle svrgnuti Gadafija, ali se ne žele pokoriti državnim vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara