Simbolična pobjeda nad pobunjenicima: Vojska zauzeta rodno mjesto Sadama Huseina

Simbolična pobjeda nad pobunjenicima: Vojska zauzeta rodno mjesto Sadama Huseina

Ilustracija: FAH

32 turska vozača koje su džihadisti od 10. lipnja držali kao taoce u sjevernom iračkom gradu Mosulu oslobođeni su, prenosi turski portal Daily Sabah.

Pobunjenici su oslobodili sve vozače, a navodno su zadržali njihova vozila. Turske vlasti poduzele su sve neophodne mjere kako bi vratile svoje državljane.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je izjavio da vlada Turske čini sve napore kako bi i preostalih 49 turskih državljana bilo oslobođeno što prije.

Radikalna sunitska skupina ISIL, koju je Ankara nedavno uvrstila na popis terorističkih organizacija, 11. lipnja je zauzela i turski konzulat u Mosulu te otela diplomatsko osoblje i njihove obitelji.

Oslobođene i indijske medicinske sestre

Pedesetak indijskih medicinskih sestara koje su oteli irački militanti pušteno je na slobodu i uskoro će poletjeti u Indiju, rekao je u petak indijski dužnosnik.

Sestre iz indijske države Kerala prebačene su iz sjevernog grada Mosula u Erbil udaljen oko 80 kilometara, rekao je P. Sivadasan, savjetnik premijera Kerale Oommena Chandya.

Obojica su s nekim sestrama razgovarali telefonom, prenosi Reuters.

Medicinske sestre otete su ranije ovoga mjeseca iz bolnice u Tikritu koji kontroliraju irački militanti.

Rodno mjesto bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina bilo je ovoga tjedna poprište žestokih borbi između vladinih snaga i sunitskih militanata iz skupine Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL).

Oko 10.000 Indijaca radi u Iraku, većinom u područjima koja nisu zahvaćena borbama, a dio njih vratio se u domovinu od početka ofenzive ISIL-a.

Vojska zauzeta rodno mjesto Sadama Huseina

Iračka vojska uspjela je u noći na petak ponovno zauzeti rodno mjesto Sadama Huseina, što je simbolička i taktička pobjeda u borbi protiv sunitskih pobunjenika koji su zauzeli velike dijelove zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz helikoptersku potporu i uz pomoć šijitskih dobrovoljaca iračka je vojska u četvrtak navečer nakon jednosatne bitke ušla u selo Avju, objavili su državni mediji, policija i lokalno stanovništvo.

Avja je osam kilometara južno od Tikrita, grada koji pobunjenici drže još otkad je Islamska država, pokret koji se donedavno zvao Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL), prošli mjesec počela munjeviti napad diljem sjevernog Iraka.

Vojni glasnogovornik šijitskoga premijera Nurija al-Malikija rekao je da je Avja "totalno očišćena", a trideset gerilaca ubijeno, prenijela je državna televizija. Policijski je izvor rekao za Reuters da su ubijena trojica pobunjenika.

Avja je do pada režima Sadama Huseina izvlačila korist iz činjenice da je rodno mjesto toga diktatora koji je bio sunit.

Kad je američka invazija 2003. srušila Huseina, lokalno mu je stanovništvo ostalo odano jer je on iz redova svojih rođaka birao kadar za visoke položaje.

Maliki ne odustaje od utrke za treći premijerski mandat

Irački premijer na odlasku Nuri al-Maliki u petak je poručio da ne odustaje od utrke za treći mandat na čelu vlade, usprkos sve većem broju kritičara koji traže njegovo povlačenje.

"Neću odustati od kandidature za mjesto premijera", kazao je Maliki u izjavi za državnu televiziju.

Maliki je pod sve većim pritiskom otkako je skupina koja sebe sada naziva Islamska država osvojila velike dijelove zemlje prošloga mjeseca i proglasila u srednjovjekovnom stilu kalifat na prostorima koje su osvojili u Iraku i susjednoj Siriji.

"Ostajem vojnik, braneći interese Iraka i njegovog naroda od islamskih terorista i njihovih saveznika, pripadnika stranke Baath i Vojske Naqshbandi, koji provode upitan program", kazao je Maliki, aludirajući na neke od najznačajnijih sunitskih skupina.

Njegove riječi odnose se na Islamsku državu i neke od najznačajnijih naoružanih sunitskih skupina koje su preuzele kontrolu nad velikim dijelovima Iraka u kojima su suniti većina.

Malikijeva izjava otežat će nastojanje da se uspostavi nova vlada koja bi ujedinila etnički i religijski podijeljenu zemlju što parlamentu nije uspjelo ovoga tjedna.

Optužen da pogoršava sektaške podjele Maliki je pod ogromnim pritiskom svojih kurdskih i sunitskih protivnika da odstupi pa čak i nekih iz njegova šijitskog tabora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara