Sinčić predlaže direktno financiranje proračuna putem HNB-a

Sinčić predlaže direktno financiranje proračuna putem HNB-a

Foto: Hina

BIVŠI  predsjednički kandidat Živoga zida Ivan Sinčić danas je u Puli pozdravio odluku Europske središnje banke (ECB) kojom će do kraja 2016. godine kupnjom državnih obveznica biti stavljeno u opticaj novih 1,1 milijardi eura, no smatra kako je Hrvatska isključena iz "te priče" te da "nema monetarni suverenitet i monetarnu politiku"

Drži da je tom odlukom ECB iskoristila nove instrumente monetarne politike i time, rekao je, "priznala da je politika mjera štednje koja se do sada provodila, bila pogrešna".

Direktno financiranje proračuna

Međutim, kazao je Sinčić na konferenciji za novinare, način na koji se novac stavlja u opticaj je pogrešan jer će se time, kako je rekao, "države morati opet zaduživati kod privatnih banaka umjesto da se direktno financiraju od svoje središnje banke.

U ovom slučaju trebalo bi ponuditi jedno održivo rješenje kako bi se uklonio posrednik između države i njezine središnje narodne banke, ustvrdio je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da su Hrvatska i Hrvatska narodna banka (HNB) u potpunosti isključeni iz te priče jer, kako je rekao "Hrvatska nema niti monetarni suverenitet niti monetarnu politiku".

"Nama je potrebna jedna potpuna promjena te politike kako bi središnja banka postala u pravom smislu riječi središnja banka, a ne da služi samo za otkupljivanje deviza", rekao je Sinčić.

Zahvala biračima u Istri

Također je zahvalio biračima u Istarskoj županiji koji su mu u prvom krugu predsjedničkih izbora iskazali veliku potporu, kazavši kako je narod Istre prepoznao njegov program te da je i građanima Istre "dosta svih tih političkih elita koje vode narod u propast".

"Premda vlada mišljenje da se u Istri bolje živi i da je ovdje bolja situacija nego u ostatku zemlje, iz priče s ljudima na terenu te brojem ovrha i brojem ljudi koji imaju problema s deložacijom, vidljivo je da je stanje u nekim segmentima čak i gore nego u nekim drugim županijama", kazao je Sinčić.

Ocijenio je da je Istra također "žrtva loše politike svih dosadašnjih Vlada". Istaknuo je kako Živi zid ima svoje podružnice u Puli, Labinu, Pazinu i Umagu te da se članstvo povećava, izrazivši zadovoljstvo brojem članova.

"Mi želimo te ljude educirati i tako stvoriti konstruktivne podružnice koje će biti temelj naše infrastrukture", zaključio je Ivan Sinčić potvrdivši izlazak Živod zida na lokalne izbore te na izbore za mjesne odbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara