Sindikalisti: Vlada još stigne odustati od prodaje Imunološkog zavoda

Sindikalisti: Vlada još stigne odustati od prodaje Imunološkog zavoda

Foto: Index

JOŠ UVIJEK nije kasno da Vlada odustane od prodaje Imunološkog zavoda (IMZ), poručili su u utorak sindikalist Mijat Stanić i Lidija Jagarinec na predstavljanju inicijative Visia Croatica koja želi prikupljanjem novca od građana za otkup dionica Imunološkog zavoda, tu državnu tvrtku od strateškog interesa sačuvati od špekulantskog kapitala i propasti.

Nakon što je Vlada početkom godine odlučila krenuti u prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, Stanić ističe da se od prodaje Imunološkog još uvijek može odustati.

Za IMZ je najbolje da ostane u rukama države, nego da ga se prodaje bilo kome, pa i građanima, istaknuo je Stanić na predstavljanju Inicijative.

Za ostajanje Imunološkog u državnom vlasništvu zalaže se i sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec, koja je skeptična i prema inicijativi Visia Croatica.

Nije mi poznato je li igdje i ikome ovakav model još uspio, rekla je Jagarinec u izjavi novinarima nakon predstavljanja inicijative.

Interventni uvoz je izuzetno skup način nabave cjepiva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitana za komentar pokretanja interventnog uvoza 3000 doza DTP cjepiva (protiv difterije, tetanusa i hripavca), Jagarinec ističe kako smo dovedeni u situaciju da cjepivo nabavljamo na taj izuzetno skup način. Normalan uvoz, smatra, nije uspio zbog HZZO-ova kašnjenja u plaćanju, pa se privatni uvoznici nisu javili na natječaj.

Da imamo svoje cjepivo, ne bismo ovisili o tuđem cjepivu i nestašicama na europskom tržištu, poručuje sindikalna povjerenica.

Izrazila je i bojazan da se namjerom Vlade da zadrži kontrolni paket od 25+1 dionice neće moći zadržati niti nivo sadašnjih cijena ni proizvodnja. "Još uvijek želim da IMZ ostane u državnom vlasništvu i zbog garancije cijene, kvalitete i zbog toga što smo strateška proizvodnja. Mi u jednom segmentu imamo proizvodnju biološkog oružja - to se ne ispušta tako lako iz ruku države i prepušta u ruke privatnicima. Pitam se i što će biti sljedeći korak - privatizacija Zavoda za transfuzijsku mediciju, vojske, policije, bolnica? Imunološki je samo prva karika u lancu".

Pitanje vremena kad će plaće prestati dolaziti

Zaposlenici IMZ-a zadnju plaću dobili su za prosinac, a Jagarinec ističe da je samo pitanje vremena kada će plaće prestati dolaziti jer proizvodnje nema.

Rješavanje sudbine Imunološkog predugo traje, još od svibnja prošle godine kada je počelo prikupljanje neobvezujućih pisma ponude. Krajem ove godine istječe nam posljednja dozvola za proizvodnju virusnih cjepiva. Nalazimo se u začaranom krugu, a bez proizvodne dozvole nećemo moći dalje, bez obzira na to tko nam bude vlasnik, smatra povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom zavodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara