Sindikat Diokija: Radnici su na rubu gladi!

Foto: Radio 101

IZ SINDIKATA naftnog gospodarstva tvrtke Dioki upozoravaju da, nakon što su pogoni Etilena i Polietilena zatvoreni te više od godine dana bez proizvodnje, s radom prestaju i radnici iz drugih organizacijskih cjelina. Ukupno više od tri stotine radnika napušta Dioki, ističu iz sindikata.

"Ako će dio radnika DIOKI grupe nastaviti raditi u zagrebačkom pogonu polistirena i u pogonima DINE, onda radnici koji odlaze nisu niže vrijedni i ne smije ih se dodatno diskriminirati, nego im se u predstečajnoj nagodbi moraju isplatiti sve njihove otpremnine i zaostale plaće prema pravima iz kolektivnog ugovora. DIOKI posjeduje veliku imovinu s kojom je moguće namiriti sva radnička potraživanja.

S obzirom da se od radnika koji odlaze traži da se odreknu otkaznog roka i time vjerovnicima i tvrtki uštede više od milijun eura, zahtijevamo da uprava u prijedlogu predstečajne nagodbe pronađe sredstva za isplatu cijelog duga za plaće i otpremnine koji treba biti isplaćen radnicima nakon prodaje zemljišta namijenjenog za projekt LNG terminala.

Ne prihvaćamo upravin plan isplate svih radničkih potraživanja tek za nekoliko godina. Ovo poručujemo i svim vjerovnicima, a naročito vladi kao vlasniku HEP-a, jednog od velikih vjerovnika. Radnici su bez sredstava za život i zato tražimo hitnu provedbu odluke o kupnji zemljišta za LNG i što brže provođenje postupka predstečajne nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radnici DIOKIJA koji ostaju bez posla zbog lošeg upravljanja tvrtkom od strane bivših uprava i dosadašnjeg većinskog vlasnika, ali i stoga što nam INA ne želi isporučivati naš hrvatski plin, etan iz hrvatskih bušotina, da bismo ga pretvorili u polietilen i 90% proizvodnje izvozili, sve ovo zahtijevaju s punim pravom. Loše upravljanje DIOKIJEM nije naša krivnja. Nije naša krivnja što su vladi glede INE vezane ruke.

Zato od naše uprave i od vlade zahtijevamo maksimalnu brigu za sve radnike, a posebno za one koji su nakon više od godine dana borbe za opstanak proizvodnje na Žitnjaku prisiljeni ići kući", stoji u priopćenju Sindikata naftnog gospodarstva.

Sindikat: Radnici Diokija su na rubu gladi

Oko 300 radnika DIOKIJA, koji su bez posla ostali nakon zatvaranja pogona etilena i polietilena na zagrebačkom Žitnjaku uputili su otvoreno pismo Vladi i resornim ministarstvima. Traže da Uprava u prijedlogu predstečajne nagodbe pronađe sredstva za isplatu duga za plaće i otpremnine.

"Radnici u predstečajnoj nagodbi imaju pravo dobiti sva svoja potraživanja. Uprava je prije par dana izdala bilten u kojem su napisali da će jedan dio tih potraživanja isplatiti nakon prodaje zemljišta namijenjenog za LNG terminal, a drugi dio tek u idućih više godine. Mi bi htjeli to što više što prije jer smo već na rubu gladi", kaže Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva.

Neisplaćene plaće radnici čekaju od lipnja, a potraživanja se kreću do 20 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara