Sindikat državnih službenika očekuje konfrontaciju Kolinde s pravom "hajdučijom"

Sindikat državnih službenika očekuje konfrontaciju Kolinde s pravom "hajdučijom"

Foto: FAH

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske čestitao je novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi te izrazio očekivanje da će se ona konfrontirati s politikom Vlade Zorana Milanovića, koju je optužio za nezakonito kršenje prava ugovorenih kolektivnim ugovorima.

Sindikat u priopćenju izražava nadu da će prva hrvatska predsjednica imati sluha za sindikate i sindikalno organizirane građane, ali od nje očekuje aktivniju ulogu u konfrontiranju s politikom Vlade Zorana Milanovića, koja "argumentima nezakonite pravne prisile" poništava potpisane kolektivne ugovore i danu riječ socijalnim partnerima.

Ako se nastavi tolerirati nelegalna suspenzija stečevina kolektivnog pregovaranja, aktualna Vlada mogla bi onoj budućoj ostaviti gotovo jednak broj kostura u svojim ormarima i arhivama kao i Vlada Ivice Račana, tvrdi sindikat.

"I Vlada Ivice Račana hvalila se ostvarenim uštedama na račun proračunskih korisnika, kao i Vlada Zorana Milanovića danas, ali su te uštede hrvatski građani platili s debelim zateznim kamatama jer su ostvarene nezakonitim uskratama ugovorenih materijalnih prava", kaže se u priopćenju.

Kritika Milanovićeve izjave u izbornoj noći

Sindikat stoga netočnom i nekorektnom ocjenjuje izjavu premijera Milanovića da je aktualna vlast "država", dok je njezina demokratska oporba "hajdučija", jer upravo njegova Vlada cijelo vrijeme provodi politiku otimačine prava zaposlenika koje je prethodno sama ugovorila.

Svjesni smo da nova hrvatska predsjednica to ne može sama promijeniti, ali se barem može takvoj "hajdučiji" usprotiviti, poručuju sindikalci.

Sindikat se također zahvalio Ivi Josipoviću na odrađenom mandatu u kojem je imao sluha za sindikate i teme koje su nametali, premda su problemi s kojima su mu dolazili velikim dijelom bili posljedica "Vladinih posezanja za nedemokratskim, neustavnim i nezakonitim sredstvima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara