Sindikat liječnika odbio sporazum o jubilarnim nagradama

Sindikat liječnika odbio sporazum o jubilarnim nagradama

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je u četvrtak žaljenje što na sastanku sa sindikatima državnih i javnih službi nije postignut dogovor o isplati jubilarnih nagrada po većoj osnovici, jer predloženi okvirni sporazum ne prihvaća Hrvatski liječnički sindikat (HLS).

Mrsić je najavio da će se u ponedjeljak ponovno sastati sa sindikalcima i vidjeti pristaju li HLS i njegov predsjednik Ivica Babić na sporazum koji su prihvatili svi ostali sindikati, kako bi se mogle isplatiti jubilarne nagrade po osnovici od 1800 kuna.

Ne uspijemo li u tome, državni i javni službenici neće dobiti uvećane jubilarne nagrade, vjerojatno će uslijediti tužbe i dodatni troškovi, te će na gubitku biti i službenici i država. Ne razumijem stajalište HLS-a, kazao je Mrsić.

Mrsić upozorio na "dvostruku štetu" ako sindikati ne prihvate sporazum o jubilarnim naknadama

Vlada zaposlenima u državnim i javnim službama vraća osnovicu za isplatu jubilarnih nagrada na 1800 kuna jer je počela gubiti sudske postupke koje su pokretali pojedini službenici nakon što im je Vlada prije dvije godine smanjila osnovicu s 1800 na 500 kuna.

Odgovarajući na novinarski upit kazao je kako je sporno pozivanje na Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru koji je na sudu između HLS-a i Vlade. S druge strane, taj Dodatak tužio je Sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i moramo ga spominjati u okvirnom sporazumu kako bismo imali pravni temelj, pojasnio je Mrsić.

Vlada je sporazumom omogućila da svi u državnim i javnim službama za ovu i 2014. godinu dobiju 1800 kuna jubilarne nagrade, odnosno razliku od 500 do 1800 kuna, rekao je Mrsić.

Prejudiciranje sudskog spora

Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je kako pristaju na sporazum, ali ne i na dio koji prejudicira sudski spor vezan uz dodatke, i na temelju kojeg su dobivene presude po kojima je osnovica za jubilarne nagrade vraćena na 1800 kuna.

Pristajemo na sporazum kojim se odričemo kamata i postupka koji donosi sudske troškove, no oni u sporazum žele staviti klauzulu kojom se prejudicira odluka suda i na to ne pristajemo, istaknuo je Babić.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek ustvrdila je kako dogovor nije postignut jer su Babiću bitnije tužbe nego dobar sporazum o jubilarnim nagradama za sve zaposlene u javnim i državnim službama.

Babić se poziva na odluku Upravnog odbora HLS-a, ali smatram da se liječnici ne bi odrekli 1800 kuna osnovice, jer je to i njihova osnovica. Zbog toga će ispaštati 230.000 ljudi, rekla je Avberšek dodajući kako "takvu neosjetljivost već dugo nije vidjela".

Poručila je da postoje i druge zakonske mogućnosti, među kojima i arbitraža. Neka i to Babić odbije pa će biti sasvim jasno da to radi iz inata, kaže Avberšek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara