Sindikat znanosti traži ostavku ministra: Za Hrvatsku je Jovanović jednako opasan kao i Linić!

Foto: FAH

NEZAVISNI Sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je danas otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću. U pismo kojeg potpisuje Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća tog sindikata traži se ostavka ministra znanosti Željka Jovanovića

"Nedavno ste smijenili ministra financija. Mi ne sumnjamo u opravdanost tog postupka. Radi se o čovjeku kojeg niste niti smjeli postaviti na tu funkciju iz višestrukih razloga: izostanka odgovarajuće  stručnosti, moralno spornih izjava i postupaka, izostanka svojstava nužno potrebnih demokratskom političaru kao što su dijaloška kultura, nekonfliktnost i sposobnost za postizanje kompromisa.

Pridružili bismo ovome i potpuni izostanak socijaldemokratskih opredjeljenja, što doduše
prigovaramo i Vama pa je to vjerojatni razlog zbog kojega ste ga i imenovali na funkciju. Iako ste vrlo uvjerljivo obrazložili njegovu ostavku, ostala nam je dilema jeste li to napravili zbog Hrvatske, da bi građanima bilo bolje, ili ste to napravili zbog sebe, da biste uklonili neposlušnog rivala iz svog okruženja.

Podređenost ministra predsjedniku Vlade doista je nužna pretpostavka uspješnog funkcioniranja Vlade. Međutim, to nije dovoljno, jer da jeste, Vaša bi Vlada bila uspješna. Potrebno je i da se predsjednik Vlade zainteresira za rad svojih ministara i onda kada mu ne predstavljaju prijetnju.

U tom smislu, dopustite mi upozoriti Vas da biste trebali iskazati interes za skandalozno vođenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ministar i njegova ekipa već dvije godine mrcvare obrazovni sustav svojim nedomišljenim, nekonzistentnim, nepravednim, nestručnim i diskriminirajućim pristupom. To je već postalo opće mjesto o kojemu nitko ne dvoji.

Usporedimo li ministra znanosti i bivšeg ministra financija, uočavamo veoma visoku razinu sličnosti pa se pitamo zašto jednoga smjenjujete, a drugoga ne. Nepripremljen i bez poznavanja sustava, Jovanović i njegov zamjenik harače po obrazovanju i znanosti nemilice, baš kao što je i Linić lutao po javnim financijama. Bivši borac protiv korupcije već je ispoljio niz moralno spornih postupaka: od pripreme svog radnog mjesta za sigurnu budućnost do afere s preplaćivanjem odvjetničkih troškova za likvidaciju tvrtke Bicro, baš kao i Linić u okruženju kriminalnih prijatelja, kojih se ne odriče.

Jovanovićevo javno laganje o stvarima koje se lako daju provjeriti, skandalozno je za jednog ministra Prosvjete od kojeg se očekuje da mladima bude uzor osobe koja živi i radi u istini, a ne Pinokio kao lutka za uveseljavanje. Izostanak komunikacijske kulture manifestira se i u njegovom uličarskom vokabularu, nedostojnom obrazovnih radnika. I kod njega, kao i kod Vas i Linića, primjećuje se izostanak socijaldemokratskih opredjeljenja, ali za razliku od Vas dvojice koji ste liberali po vlastitim riječima, a još i više po djelima, Jovanović nema nikakvih idejnih opredjeljenja pa ne može imati niti ocijaldemokratskih, osim ako karijerizam ne smatramo opredjeljenjem.

Kao što se da primijetiti, jedina ozbiljna razlika između ministra znanosti i Linića je u stupnju poslušnosti prema Vama osobno. S obzirom da su ip Linić i Jovanović jednako štetni za Hrvatsku i ovu Vladu, zaključujemo da je onda jedini razlog zašto ne smjenjujete Jovanovića to što ne šteti Vama osobno.

Sutra je štrajk u visokom školstvu. Uvjereni smo da ovaj zahtjev podržavaju svi koji će se štrajku sutra odazvati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara