Sindikati Milanoviću: Očito je kako Vlada dno može spustiti još niže

Sindikati Milanoviću: Očito je kako Vlada dno može spustiti još niže

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NEZAVISNI hrvatski sindikati uputili su dopis premijeru Zoranu Milanoviću u kojem upozoravaju kako će, ukoliko Hrvatski sabor prihvati Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, o kojem je Vlada raspravljala na današnjoj sjednici, uputiti prijedlog za preispitivanje suglasnosti zakona s Ustavom RH.

Sindikati prije svega ističu kako je ovaj zakon upućen u proceduru bez konzultacija sa socijalnim partnerima. "Vaša je Vlada izravni socijalni dijalog, uz tek rijetke iznimke, zamijenila javnim dijalogom kroz medije i društvene mreže", kažu iz NHS-a pojasnivši da su o ovom zakonu saznali na na mrežnoj stranici Vlade RH. "Tako se nastavlja praksa Vaše vlade da se prijedlozi nekih zakona samo upute u proceduru, bez konzultacija sa socijalnim partnerima", kažu sindikati Milanoviću. Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama uskraćuje pravo na isplatu božićnica za 2012. i 2013. godinu te regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2013. godinu

"Ovo je udar na sve radnike"

"Predloženim zakonom ne udara se samo na zaposlene u javnim službama, već sve radnike i opću slobodu kolektivnog pregovaranja. To također predstavlja izravni udar na slobodu kolektivnog pregovaranja zajamčenu temeljnim konvencijama Međunarodne organizacije rada i Europskom socijalnom poveljom, a koje je Republika Hrvatska ratificirala, i koje su po pravnoj snazi iznad zakona, kao i udar na Povelju o temeljnim pravima EU te Ustav RH i Zakon o radu", upozoravaju iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti predlaganje i vjerojatno donošenje spomenutog zakona nazivaju pokazivanjem mišića i snage Vlade koja neuspjehe na pregovaračkom polju sa sindikatima nadoknađuje uporabom sirove sile koja joj je na raspolaganju, a to je donošenjem zakona. "Željeli smo vjerovati kako, nakon što je Vlada RH predložila, a Hrvatski sabor i donio Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje kojim se izravno utjecalo na sustav kolektivnih ugovora utvrđen Zakonom o radu, a sve bez suglasnosti sindikata, Vaša Vlada ubuduće više neće kroz zakone oktroirati svoju volju na područje kolektivnog pregovaranja. No, očito je kako Vlada dno može spustiti još niže. Ovaj prijedlog zakona ne predstavlja više sumrak, nego totalnu pomrčinu, mrak socijalnog dijaloga", kaže se u dopisu.

"Ubijate smisao socijalnog dijaloga"

Nezavisni hrvatski sindikati podsjećaju premijera Milanovića kako su sindikati i Vlada RH prve kolektivne ugovore sklopili još ratne 1992. godine te da Vlada ni u ratu nije svoj zakon oktroirala nad kolektivne ugovore. "Od kud joj pravo to činiti sada?! Nadamo se kako razumijete da ovim prijedlogom zakona ubijate smisao socijalnog dijaloga s Vašom vladom. Što još slijedi nakon ovoga? Očito je kako ne moramo mi zvati ljude na ulicu jer Vaša vlada neprekidnim udarom na standard građana i ovakvim postupcima to izuzetno dobro čini.

Ukoliko Hrvatski sabor donese predloženi zakon, Nezavisni hrvatski sindikati će uputiti prijedlog za preispitivanje suglasnosti s Ustavom RH predloženog zakona, kao i kolektivnu žalbu zbog povrede Europske socijalne povelje te prigovor Međunarodnoj organizaciji rada, a u dogovoru sa drugim sindikalnim središnjicama organizirati će i ostale sindikalne aktivnosti", ističe se u dopisu kojeg je u ime Nezavisnih hrvatskih sindikata potpisao predsjednik Krešimir Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara