Sindikati Vladi: Javno objavite poziv "Investirajte u Hrvatsku - ovdje ne morate isplaćivati plaće"

Sindikati Vladi: Javno objavite poziv "Investirajte u Hrvatsku - ovdje ne morate isplaćivati plaće"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branku Grčiću i ministru gospodarstvu Ivanu Vrdoljaku u kojem ih optužuju da ne žele razgovarati sa sindikatima i traže da poboljšaju komunikaciju.

Uputili su im, kažu u SSSH, pet dopisa s inicijativom za održavanje sastanka u vezi tvrtki koje posluju s problemima i radnicima ne isplaćuju plaće, a imaju šansu za "preživljavanje". Jedna od tema razgovora trebala je, kažu, biti primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji, "na način na koji se primjenjuje, samo produžava agoniju radnika koji rade bez plaće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Sindikata pojašnjavaju kako Zakon navodi ugovorenu plaću, kao i neka druga materijalna prava radnika kao prioritetnu tražbinu, koja se u procesu predstečajne nagodbe mora poštovati te stoga radnici nisu i vjerovnici.

"Međutim, zahtjev za predstečajnom nagodbom predao je niz tvrtki koje svojim radnicima već mjesecima ne isplaćuju plaće. Sada o sudbini tvrtke odlučuje nagodbeno vijeće koje brine postoji li nagodba s vjerovnicima, dakle ne i s radnicima, a dok traje postupak predstečajne nagodbe, radnici ne mogu pokrenuti stečaj te su dovedeni u pat-poziciju - nastavljaju raditi bez plaće, ali i bez mogućnosti utjecaja na vlastitu sudbinu", ističe SSSH u priopćenju.

Zbog toga od Vlade i resornih ministara traže "hitno otvaranje direktnog komunikacijskog kanala i uključivanje sindikata. U protivnom, javno objavite poziv: "Investirajte u Hrvatsku - ovdje ne morate isplaćivati plaće", poručili su iz SSSH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara