Sindikati Vladi udijelili crvene kartone: Priznajte neuspjeh i podnesite ostavku

Sindikati Vladi udijelili crvene kartone: Priznajte neuspjeh i podnesite ostavku

Foto: Grgur Zucko/Pixsell, FAH

DOLASKOM prvosvibanjske sindikalne povorke u parku Maksimir završio je službeni sindikalni dio obilježavanja Međunarodnog praznika rada 1. svibnja kojom su sindikati Vladi poslali poruku da raspiše prijevremene izbore i odstupi.

Na ulazu u park Maksimir Sekcija mladih SSSH-a održala je performance s naglaskom na povijesno značenje i važnosti Međunarodnog praznika rada, te su podijelili karanfile i Prvosvibanjski proglas sindikalnih središnjica. Tim se u završile zajedničke sindikalne aktivnosti koje su organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS).

Povorka se prvo jutros okupila na zagrebačkoj Radničkoj cesti gdje je bilo više od 1500 sindikalaca koji su Vladi udijelili crvene kartone i zatražili prijevremene izbore. Snimljena je i milenijska fotografija "Tri osmice". Sudionici su tijelima oblikovali "tri osmice" u bojama hrvatske trobojnice - crven, bijeli, plavi - podsjetivši na temeljno radničko pravo - 'osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna', te simbolično držeći u ruci "crveni karton za Vladu".

Time aludiraju na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su "tri osmice mrtve" te optužiti "spregu vlasti i kapitala" da ugrožavaju temeljna radnička prava - na plaću, rad i odmor.

Prosvjedna povorka iza 11 sati je krenula u Maksimir, a putem su prošli pored nekoliko bivših tvornica u Radničkoj cesti - Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS, Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM i Kožara, te u spomen na njih i bivše radnike zapalili lampaše uz rub ceste.

Pred okupljenima su govorili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić.

Sindikati "podigli" optužnicu protiv vlasti koja je prevarila narod

Ukoliko nas želite vratiti u 18. stoljeće s uvjetima rada onda ćemo 18. stoljeću morati prilagoditi i načine borbe. Povucite jedan odgovaran potez, raspišite prijevremene izbore zbog vlastitog neuspjeha i građanima omogućite da izaberu ljude koji će pokrenuti Hrvatsku i omogućiti im bolji život", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel uz odobrenje okupljenih.

"Danas smo se okupili kako bi podigli optužnicu protiv vlasti koja je prevarila narod. Prevarili ste umirovljenike koji nisu dobili veće mirovine kako ste obećali. Prevarili ste radnike jer ste im rekli da će moći dostojno živjeti od svoga rada, a prevarili ste i mlade koji nemaju pristojan život u vlastitoj državi. Sve ste ih prevarili i zbog toga podižemo optužnicu protiv vlasti koja je jasno stala na stranu krupnog kapitala. Narod će vam suditi na izborima", rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 Predsjednik URSH-a Damir Jakuš kazao je kako Radnička cesta, iz koje je krenula prvosvibanjska povorka, nekadašnji simbol hrvatske industrije danas podsjeća na propale tvrtke i izgubljena radna mjesta.

Također je podsjetio da je na današnji dan 1. svibnja 1995. započela i vojno redarstvena akcija "Bljesak" u kojoj su, kao pripadnici hrvatskih branitelja ginuli i radnici, te optuživši HUP da su to zlouporabili te da im je to omogućila vlast.

"Rok trajanja vam je istekao i vratite mandat narodu", poručio je Jakuš vladajućoj Kukuriku koaliciji.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić istaknuo je da je Vlada izgubila potporu građana i da ništa od Plana 21 nije ostvarila te da provodi politiku stranih centara moći koja ne odgovara građanima Hrvatske nego krupnom kapitalu.

No dok sindikati govore i kritiziraju vlast, građani Zagreba bezbrižno jedu grah i uživaju u zasad sunčanom vremenu. U Maksimiru se okupio velik broj ljudi koji su došli na tradicionalno druženje.

Pripremljeno je oko 55 tisuća besplatnih porcija, a Zagrepčanima se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji dijeli hranu i karanfile.

Osim Bandića, u Maksimir je stigla i gradska organizacija SDP-a predvođena Davorom Bernardićem te HSS-ova Marijana Petir.

Jedan svijet - jedna borba

Uz transparente na kojima piše - Jedan svijet, jedna borba, "osam + osam + osam (1886.-2014)", sindikalna povorka kretala se uz limenu glazbu, sirene i zviždanje.

Izdvojeno obilježavanje 1. svibnja i ove će godine organizirati Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) koja će održati prosvjedni skup u poduzetničkoj zoni Čaporicama kod Trilja kako bi upozorila na blokadu tvrtke Oporaba.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Matijašević: Za sve su krivi banke i pravosuđe

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević danas je optužio banke i pravosuđe da međusobnom spregom uzrokuju rasap hrvatskog gospodarstva, a posebice je kritizirao sporost Vrhovnog i Ustavnog suda.

„Ključni faktori rasapa gospodarstva su sprega banaka i pravosuđa“, ustvrdio je Matijašević na prosvjednom sindikalnom skupu u Gospodarskoj zoni čaporice kod Trilja, kojim je HURS obilježio Međunarodni praznik rada, 1. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da banke samostalno mijenjaju uvjete kreditiranja i zaštićene su poput "ličkog medvjeda".

„Banke, u sprezi s pravosuđem, konkretno Ustavnim sudom, još uvijek provode valutnu klauzulu, a koja je na tisuće hrvatskih građana zavila u crno. Valutna klauzula derogira nacionalnu valutu, a samim time i suverenitet države. U siječnju 2011. uložili smo zahtjev za ocjenu ustavnosti valutne klauzule, ali do danas Ustavni sud nije odgovorio“, rekao je Matijašević.

Dodao je kako su uvjeti banaka za hrvatske poduzetnike ili poduzetnike koji žele raditi u Hrvatskoj, dvostruko, a katkad i trostruko nepovoljniji od uvjeta koje te banke daju građanima i poduzetnicima u zemljama iz kojih te banke dolaze.

Kritizirajući Vrhovni sud Matijašević je podsjetio na presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za slučaj Ine od prije godinu i pol dana.

„Uložena je žalba, ali još uvijek Vrhovni sud nije donio odluku po toj žalbi“, kazao je Matijašević.

Napomenuo je kako je 'priča o Ini' važna jer je riječ od tvrtki koja je „nacionalno bogatstvo“.

Objasnio je kako je današnje prosvjedno prvosvibanjsko okupljanje HURS organizirao u gospodarskoj zoni Čaporice kod Trilja da bi se se na konkretnom primjeru pokazalo zašto investitori bježe iz Hrvatske.

Kao primjer naveo je da poduzetnik Slobodan Radić već godinama ne uspijeva zaposliti planiranih 300 radnika jer mu je jedna poslovna "jednostrano i naprasno prekinula suradnju zbog čega on ne može nabaviti strojeve za reciklažu autoguma, plastike i elektroinstaslacije".

„Blokada računa tvrtke 'Oporaba' uzrokovana je solemniziranim ugovorom ovjerenim kod javnog bilježnika a koji je, po meni dostupnoj dokumentaciji i po izjavama oštećenika, lažiran“, ustvrdio je Matijašević.

„Pozivam Uskok i Državno odvjetništvo da nalože policiji istragu u vezi solemnizacije ovog ugovora“, dodao je.

Matijašević je najavio skorašnje osnivanje udruge koja će, po njegovim riječima "okupljati oštećenike Erste banke".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara