Sindikati bez zajedničkog stava: Nastavljaju se pregovori o izmjenama kolektivnih ugovora

Sindikati bez zajedničkog stava: Nastavljaju se pregovori o izmjenama kolektivnih ugovora

Ilustracija: Davor Pongračić/Cropix

NAKON jučerašnjeg "uvodnog" kruga. dogovor Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora - nije postignut. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, a kojih bi se to prava zaposlenici trebali odreći, za sad, i jedna i druga strana o tome šute...

Teška proračunska situacija i održavanje fiskalne odgovornosti, argumenti su Vlade za kolektivno pregovaranje. Po drugi puta u mjesec dana Vlada i sindikati javnih službi sjeli su za stol kako bi dogovorili izmjene u Temeljnom kolektivnom ugovoru. Pregovaranje se, naravno nastavlja, a Vlada je predložila pet izmjena. O kojim je izmjenama riječ ne žele javno ni jedna ni druga strana, no vladin pregovarač, potpredsjednik Neven Mimica kaže: te bi izmjene donijele značajne proračunske uštede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se pak može čuti kako Vlada, uz ukidanje božićnica u ovoj godini, među ostalim, predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna kao i ukidanje regresa te jubilarnih nagrada u idućoj. Sindikati zajedničkog stava još nemaju. "Čuli smo dosta argumenata, ali nedovoljno da donesemo konačnu odluku", rekao je ispred sindikata javnih službi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Čega bi se konkretno trebali odreći ili bar kakav će stav zauzeti bit će možda jasnije nakon konferencije za novinare koju su sindikati najavili za danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara