Sindikati za sutra najavili novi prosvjed: "Linićev radikalizam i tvrdi stav doveo je do toga da nema dogovora"

Sindikati za sutra najavili novi prosvjed: "Linićev radikalizam i tvrdi stav doveo je do toga da nema dogovora"

Foto: Damir Krajač/Cropix

NASTAVLJAJU se sindikalni pritisci na Vladu. Nakon prošlotjednog štrajka, Matica sindikata najavila je novi prosvjed za sutra u 11 sati na Markovom trgu. Razlog prosvjeda je donošenje proračuna, za kojeg sindikati tvrdi da je diskriminirajući jer kažu, smanjuje novce za obrazovanje i znanost.

Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić još je jednom poručio kako se vodi pogrešna gospodarska politika i kako odgovornost za izostanak pregovora sa sindikatima pripada isključivo ministru financija Slavku Liniću.

"Njegov radikalizam i ekstremno tvrdi stav je doveo do toga da nema dogovora s ovim sindikatima koji su štrajkaški i prosvjedno sposobni", istaknuo je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec zbog najave drastičnog rezanja novaca za obrazovanje u proračunu najavio je kako će pokrenuti referendum među članovima svog sindikata o smjeni ministra Željka Jovanovića. "On ne zaslužuje biti ministar obrazovanja, znanosti, pa ni sporta", poručio je Mihalinec.

HUS: Neka Vlada i HUP aktivnosti usmjere na borbu za izlazak iz krize!

Hrvatska udruga sindikata pozvala je Vladu i Hrvatsku udrugu poslodavaca da umjesto prepucavanja o krivnji za gospodarsku krizu, aktivnosti usmjere na stvaranje pretpostavki za izlazak iz krize.

Iz HUS-a su priopćili kako aktualna prepirka članova Vlade i predstavnika HUP-a iznosi na vidjelo tenzije koje otežavaju uspostavu partnerskog odnosa među sudionicima tripartitnog socijalnog dijaloga. Kažu kako se propušta prilika da se angažira gospodarski potencijal koji bi doveo do novog zapošljavanja.

"Da bi do toga moglo doći, i Vlada i poslodavci trebali bi imati više strpljenja, razumijevanja i spremnosti na uzmake. U tome se mogu ugledati na radnike koji teret krize podnose stoički, iako im u tom kontekstu država nije omogućila olakšice. Naime, dok su poduzećima u teškoćama na raspolaganju razne mjere, reprogrami, otpisi dugova, predstečajne nagodbe i stečajevi, a državi mogućnost novog zaduživanja, običnom čovjeku dugovi se ne praštaju", ističe Hrvatska udruga sindikata u priopćenju u čijem zaključku stoji da apeliraju na Vladu i poslodavce da zatome taštine i podrede se omogućavanju boljeg života u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara