Sirija počela uništavati tvornice kemijskog oružja

Sirija počela uništavati tvornice kemijskog oružja

Foto: FAH

SIRIJA je nakon dugog odgađanja počela uništavati desetke podzemnih bunkera i hangara korištenih za proizvodnju i skladištenje kemijskog oružja, objavio je danas Reuters pozivajući se na diplomatske izvore.

Damask je prošle godine predao više od 1,300 tona otrovnih tvari, nakon što je pristupio Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), ali mjesecima kasni s uništavanjem postrojenja za proizvodnju i skladištenje smrtonosnog oružja.

Radovi na uništenju prvog tunela počeli su 24. prosinca, ali su odgođeni zbog nevremena. Mjesto će krajem siječnja biti zatrpano betonom, izjavio je izvor u Den Haagu, gdje je sjedište OPCW-a.

"Radovi su napokon počeli, što je dobra vijest", rekao je jedan drugi izvor.

"Bilo je nekih tehničkih pitanja, a loše vrijeme usporilo je proces", pojasnio je.

Sirija se pridružila OPCW-u nakon što je u napadu otrovnim plinom sarinom u predgrađu Damaska Ghouti 21. kolovoza 2013. poginulo više od 1.000 ljudi, što je izazvalo prijednju Sjedinjenih Država vojnim napadom na Siriju. SAD je, kao i sirijski pobunjenici, za napad optuživao sirijski režim, a režim je optuživao pobunjenike.

Američki je predsjednik Barack Obama otkazao vojnu akciju protiv režima u Damasku nakon što je Sirija pristala uništiti zalihe kemijskog oružja. Godinu dana kasnije, SAD je s prešutnim pristankom sirijskog diktatora Bašara al Asada pokrenuo zračne napade na militante Islamske države u Siriji, koji još traju.

200 tisuća ubijenih od 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od 200 tisuća ljudi ubijeno je a milijuni su izbjegli i prognani od početka rata u Siriji u ožujku 2011.

Očekuje se da će OPCW u srijedu dati na raspolaganje vladama na sastanku iza zatvorenih vrata u Den Haagu nove podatke o uništenju postrojenja za proizvodnju i uskladištenje kemijskog oružja, što je dio obveza koje proizlaze iz članstva u toj organizaciji.

Stručnjaci OPCW-a upravo su sudjelovali u izradi tehničkih podataka o načinu uništenja sedam hangara eksplozivom, rekli su izvori, koji su odbili otkriti svoj identitet.

Washington je prošlog mjeseca prosvjedovao zbog ponovnih odgoda uništenja postrojenja, a predstavnik SAD-a u OPCW-u Bob Mikulak pozvao je Siriju da ubrza postupak pod većim nadzorom inozemstva.

Izaslanstvo OPCW-a istražilo je korištenje bomba s klorinom, koje su sirijskim selima ubile i ranile desetke ljudi, što predstavlja kršenje konvencije o zabrani kemijskog oružja i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji.

Sirija odbacuje optužbe zapadnih vlada da je zadržala dio zaliha kemijskog oružja.

Zapadni diplomati tvrde da Sirija nije dala na uvid dokumentaciju o programu kemijskog oružja, u okviru kojega je desetljećima proizvela ogromne količine otrovnih plinova za borbenu uporabu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara