Sirijska oporba sastaje se u Moskvi prije pregovora s režimom

Sirijska oporba sastaje se u Moskvi prije pregovora s režimom

Foto: FAH

PREDSTAVNICI sirijske oporbe počeli su danas sastanak u Moskvi gdje će im se u srijedu pridružiti i izaslanici režima u Damasku radi pregovora kojima se treba obnoviti dijalog nakon gotovo četiri godine građanskog rata u Siriji.

Prvi susreti počeli su u 9,00 sati po srednjoeuropskome vremenu, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenosi agencija Ria Novosti.

Predstavnici Nacionalnog koordinacijskog odbora za snage demokratske promjene (CCND) koji Damask tolerira, sastaju se u ponedjeljak i u utorak u rezidenciji ruskog ministarstva vanjskih poslova gdje će razgovarati iza zatvorenih vrata.

Sva oporba neće biti zastupljena, budući da nema izaslanika Nacionalne koalicije oporbe u egzilu. Koalicija smatra da se ti pregovori moraju organizirati pod pokroviteljstvom UN-a i na "neutralnom" terenu, a ne u Rusiji koja bezuvjetno podupire Damask.

Izaslanstvo režima pregovorima se pridružuje u srijedu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No pet članova koalicije sudjelovat će u svoje osobno ime. Izaslanstvo režima predsjednika Bašara al Asada koje vodi sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari, pridružit će se pregovorima u srijedu, piše dnevnik Al Vatan.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da neće biti dnevnog reda i da nije predviđeno potpisivanje dokumenta ili ugovora. Nedolazak dijela oporbe jako umanjuje važnost pregovora.

Izaslanstvo Damaska se nada, rekao je izvor u sirijskoj vladi odgovarajući prošlog tjedna na upit AFP-a, da će se sudionici dogovoriti o smjernicama koje će obuhvatiti "borbu protiv terorizma", "pomirbu na lokalnoj razini" i razgovor o "vladi nacionalnog jedinstva".

Oporba u egzilu i domaća oporba žele pak razgovarati o prijelaznoj vladi kako bi se pronašlo rješenje za rat u kojemu je poginulo više od 200.000 ljudi.

Inicijativa Moskve, tradicionalnog saveznika Damaska, događa se nakon mirovnih pregovora poznatih kao Ženeva 1 održanih u lipnju 2012. i Ženeve 2 iz veljače 2014. pod pokroviteljstvom UN-a i velesila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara