"Sirijska vojska već je slomljena": Jesu li Assadove snage spremne za napad?

Foto: Guliver image/Getty images

UKOLIKO američki Kongres da zeleno svjetlo, Sirija bi uskoro mogla biti napadnuta. Stručnjaci ne vjeruju da je Sirija u stanju odgovoriti na napade. O snazi sirijske vojske mišljenja su podijeljena, piše Deutsche Welle.

Kako će sirijska armija reagirati na ograničenu vojnu akciju? Za sada je poznato da je sirijska vojska, u sklopu priprema, svoje snage premjestila u stambene dijelove glavnog grada Damaska. Tako barem tvrde stanovnici. Vojnici su, navodno, smjestili opremu i naoružanje u stambene zgrade, škole i studentske domove. Jedna džamija u dijelu grada Al-Mezehu pretvorena je u vojarnu. Trenutno se može samo spekulirati o vojnoj snazi vlastodršca Bašara Al Asada, dvije godine nakon početka građanskog rata.

"Assad ima veliku vojsku, ali većina njegovih vojnika su suniti", objašnjava analitičar John Pike za DW i dodaje da je sastav problematičan i na višim vojnim položajima: "Veliki dio njegove vojske je politički nepouzdan. Samo mali broj zapovjednika uživa njegovo povjerenje. A zapovjednici Alaviti kojima vjeruje, moraju ostati u vojarnama kako bi kontrolirali da ne dođe do pobune."

Sirijska vojska je, bar u teoriji, važila za jednu od najjačih u arapskom svijetu. Međutim, nakon dugog građanskog rata oslabila je ne samo njena borbenost, već su se značajno smanjile i vojne jedinice. Broj od 325.000 vojnika skoro se prepolovio, piše Međunarodni institut za strateške studije u Londonu u analizi objavljenoj u ožujku ove godine. Politolog Albert Stachel sa sveučilišta u Zurichu u razgovoru za DW kaže da se i taj broj u međuvremenu dosta smanjio. "Vojska je oslabljenja dezerterstvom generala i mnogih vojnika. U tom smislu ta vojska je već slomljena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geopolitički stručnjak iz Zuricha Stachel smatra, međutim, da su zalihe oružja još uvijek vrlo velike. Vojska ima sedam tenkovskih, tri pješadijske divizije i dvije divizije specijalnih snaga Republikanske garde, zadužene za obranu Damaska. Stachel objašnjava da su sirijsku armiju godinama snabdijevali Sovjetski savez i zatim Rusija.

Jedan od zapovjednika ruske protuzračne obrane, kojem se ne navodi ime, ne isključuje mogućnost da Sirija posjeduje moderni ruski raketni obrambeni sustav S-300.

Više od 1.000 tona bojnog otrova

Još od izraelsko-arapskog Jomkipurskog rata iz 1973. godine, Sirija posjeduje zalihe bojnog otrova. Prema podacima francuske tajne službe, riječ je o 1.000 tona kemijskog oružja. Kao opskrbljivači se spominju Iran i Rusija. Međutim, pretpostavlja se da Sirija i sama proizvodi bojne otrove.

Domet kemijskog oružja je i do 800 kilometara, kaže Stachel. On ipak ne vjeruje da bi se to oružje, u slučaju napada, moglo koristiti protiv američkih ratnih brodova, kao ni protiv Izraela, u znak eventualne odmazde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara