Sirijske islamističke skupine odbacuju ISIL-ov kalifat

Sirijske islamističke skupine odbacuju ISIL-ov kalifat

Foto: Twitter

NEKE islamističke skupine u Siriji odbacile su u utorak "kalifat" koji je nedavno proglasila sve snažnija suparnička radikalna grupacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Devet skupina, među kojima su borci i vjerski dužnosnici, odbacile su proglas Islamske države, organizacije koja se odmetnula od al Kaide i svog čelnika u nedjelju proglasila vođom svih muslimana u svijetu, nakon vojnih ispjeha u susjednom Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta organizacija, ranije poznata kao Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) zauzela je velika područja na istoku Sirije i zapadu Iraka, ali se u Siriji još uvijek bori sa suparničkim islamističkim borcima.

"Uvjeti za osnivanje kalifata u ovom trenutku nisu ispunjeni, osobito u pogledu državnih organizacija", stoji u priopćenju devet skupina koje pozivaju muslimane da ne prihvate Islamsku državu, a među kojima je koalicija Islamska fronta i vrhovno tijelo sirijskih vjerskih uglednika u progonstvu, dok se tek treba očitovati Fronta Nusra, službeni sirijski ogranak al Kaide.

U međusobnim borbama naoružanih skupina koje se bore protiv sirijhskog predsjednika Bašara al-Asada ove je godine poginulo 7,000 ljudi, pokazuju podaci Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Islamska država, koja se uglavnom oslanja na strane borce, zauzela je goleme predjele Iraka, uključujući drugi najveći grad Mosul i napreduje prema Bagdadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara