Sirijski ministar: Nismo postigli opipljive rezultate tijekom razgovora u Ženevi

Foto: Guliver Image / Getty Images (Lakhdar Brahimi)

SIRIJSKI ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao je da tijekom pregovora s oporbom na konferenciji Ženeva II. nisu postignuti opipljivi rezultati.

"Žao mi je što moram reći kako nismo postigli opipljive rezultate tijekom ovotjednih razgovora", rekao je Mualem novinarima istaknuvši nedovoljnu odgovornost i ozbiljnost čelnika oporbe, dodavši kako mu se čini da žive u iluziji.

"U Montreuxu sam rekao da nitko ne može zamijeniti sirijsku upravu", podsjetio je Mualem, aludirajući na predsjednika Bašara al-Asada.

Glasnogovornik izaslanstva sirijske oporbe na konferenciji Ženevi II. Louaji Safi izrazio je zadovoljstvo što je sirijski režim prisiljen pregovarati s oporbom nakon pobunjeničkih akcija.


"Danas je režim prisiljen pregovarati s izaslanstvom koje utjelovljuje očekivanja sirijskog naroda", rekao je Safi u petak novinarima nakon prvoga dijela pregovora u Ženevi. "Činjenica da je režim bio prisiljen doći u Ženevu rezultat je borbe sirijskog naroda", kazao je.

"Zauzimat ćemo se za slobodnu Siriju svih njezinih građana i za to da dobijemo čelnika koji će voditi računa o vlastitom narodu", rekao je glasnogovornik oporbenog izaslanstva. On smatra da je jedini napredak postignut nakon dosadašnjih pregovora činjenica da "režim pregovara u sklopu konferencije u Ženevi koju je uporno pokušavao izbjeći."

Konferencija Ženeva II posvećena Siriji predstavlja "jako skroman početak, ali ipak početak", kazao je u petak nakon završetka prvog kruga pregovora između oporbe i režima posrednik UN-a Lakhdar Brahimi.

Također je najavio nastavak pregovora 10. veljače, uz opasku da izaslanstvo sirijske vlade treba prvo konzultirati Damask kako bi potvrdilo spomenuti datum, dok je oporba odmah pristala na novi susret.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara