Šitum: Palestinska zastava u Omišu radi solidarnosti, granatiranja i mrtve djece u Palestini

Foto: Index

BORIS ŠITUM, splitski umjetnik koji je prošlog tjedna postao poznat širokoj javnosti zbog performansa na Mirabelli, u intervjuu za Al Jazeeru objasnio je svoje postupke i motivaciju koja se krila iza njih.

Šitum je skinuo zastavu RH s drevne utvrde Mirabella u Omišu te umjesto nje postavio zastavu Palestine. Zastava Palestine bila je postavljena na utvrdi oko četrdeset minuta, nakon čega je skinuta i ponovno zamijenjena hrvatskom zastavom. Performans je izazvao niz reakcija u javnosti. U moru negativne kritike našlo se i onih koji su podržali ovaj iskaz solidarnosti s palestinskim narodom.

Boris Šitum je zbog svog performansa priveden, no kasnije je ipak pušten s upozorenjem.

Čin solidarnosti prema Palestincima

Odgovarajući na pitanje o motivaciji za izvođenje performansa, Šitum je za Al Jazeeru izjavio kako je zastavu Palestine "postavio na tvrđavu u Omišu zato što hrvatski političari i mediji šute o događanjima u Pojasu Gaze" ili im pak "pristupaju veoma oprezno". Ističe kako se na taj čin odlučio radi "solidarnosti, granatiranja i mrtve djece u Palestini".

Tijekom dvodnevnog festivala suvremene likovne i glazbene umjetnosti u Omišu, održala se i izložba s temom identiteta. Šitum kaže da je zato odlučio na jedan dan preuzeti identitet Palestinca. Tiskao je razglednice koje su na jednoj strani imale tvrđavu na kojoj stoji palestinska zastava, a na poleđini njegovo ime na arapskom pismu. Time je, kako kaže, htio "pokazati da osuđuje zločine nad civilima".

Šitum je istaknuo i kako se nada da će mu domovina oprostiti čin mijenjanja zastava, ali i to kako je hrvatsku zastavu uredno složio nakon skidanja.

"Hrvatski građani šute o svemu, a cijede ih svi na sve moguće načine", rekao je Al Jazeeri.

"Uveo" Thompsona u Arenu

Performans s palestinskom zastavom nije prvi koji je Šitum izveo. Kao jedan od svojih poznatijih performansa ističe onaj u klopu manifestacije vizualnih umjetnosti "Tu smo 2", putem kojeg je, unatoč zabrani gradskih vlasti, "uveo" Thompsona u Arenu. Splitski umjetnik tada je na platno postavljeno u pulskoj Areni projicirao pušku marke Thompson (M1A1), uz pjesmu „Čavoglave“ Marka Perkovića Thompsona koja je svirala u pozadini. To je bio njegov način da omogući Thompsonu da ipak nastupi u tom prostoru, a čime je htio usmjeriti pozornost javnosti na podjele u hrvatskom društvu. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara