Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u: Izvest ćemo udar ako bude potrebno

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u: Izvest ćemo udar ako bude potrebno

Foto: Hina

SJEVERNOKOREJSKI ministar vanjskih poslova Ri Su Yong u utorak je izjavio da njegova zemlja ima moć, ukoliko se pokaže potrebnim, oduprijeti se "sverastućoj američkoj nuklearnoj prijetnji" preventivnim udarom.

Njegov rijedak govor na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN-a, izazvao je negodovanje američkog veleposlanika Roberta Wooda koji je pozvao Pyongyang da prestane prijetiti i da se odrekne nuklearnog naoružanja.

"Vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje pale iskre rata"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ri je kazao da su vojne vježbe koje upravo zajednički provode SAD i Južna Koreja "do sada neviđeno provokativne po svojoj prirodi i sa sobom nose veliku vjerojatnost paljenja iskre rata".

"Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) jedino može osnažiti svoju moć odvraćanja kako bi se suprotstavila sve većoj nuklearnoj prijetnji SAD-a. DPRK sada ima moć odvratiti američki napad i također može izvesti preventivni udar ukoliko se to pokaže potrebnim", izjavio je Ri.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak ispalila dva projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale koja su pala u more između Korejskog poluotoka i južnog Japana, preletjevši oko 490 kilometara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara