Skandal: Standa koju je uz podršku DORH-a Škare Ožbolt mijenjala s Kerumom za sud, postat će muzej?!

Foto: Hina

BRIEFINGE splitski gradonačelnik Ivo Baldasar s novinarima više ne drži, ali danas se "brifirao" s Brankom Grčićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja, koji je kao baka s kolačima danas u Splitu predstavio brojne projekte koji su pokrenuti, a za koje će biti osigurano financiranje iz EU fondova. Izlaganje ministra Grčića bilo je vrlo opširno, ali čim se malo zagrebalo ispod površine, otkrilo se kako su programi poprilično "plitki", poput plićine u kojoj se Grčić običava kupati.

Naime, jedan od predstavljenih projekata je prenamjena zone u Dračevcu za koju Grčić kani također osigurati financijsku potporu Europe. Kako, kada je u bivšoj vojarni u podstanarstvu smješten sud koji je trebao biti useljen u adaptiranu robnu kuću Standa, koju je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt uz podršku županijske državne odvjetnice Inke Jurišić mijenjala prije 10 godina sa Željkom Kerumom za Perisku i još par milijuna eura sa strane?!

Standa je potpuno beskorisna

Odgovor je bio šokantan. Naime, Baldasar kaže da će se sud smjestiti u novoizgrađeni objekt na Trgu hrvatske bratske zajednice, na kojem se inače i nalazi Standa. A nju će, pak, država utrapiti Gradu koji još ne zna što će s njom, ali Baldasar razmišlja o muzejskom prostoru. Savršeno. Nitko ne vidi kazneno djelo, pa čak ni ministar pravosuđa Orsat Miljenić kojeg smo ne tako davno pitali o ovom slučaju nakon što se potužio da mu je najveći problem u Splitu nedostatak prostora za smještaj pravosudnih institucija.

Državno odvjetništvo je podržalo i inzistiralo na zamjeni Stande pa možda ni ne čudi da ne vide kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, zloporabe i poticanja. Samo onda neka to i otvoreno priznaju.

Slično je i sa Spaladium arenom, za koju su novinari također pitali Grčića. Nije ga bilo kada se u Splitu odlučivalo planu za predstečajnu nagodbu, a ljutit je bio i sam gradonačelnik Baldasar koji je tražio akciju nekoliko ministarstava pa se nitko nije udostojio niti odgovoriti. Vlada nije odustala od Spaladium arene, iznenadio je odgovorom Grčić. Komiplicirana mu je Arena, njeni ugovori, javno-privatno partnerstvo. Podsjetio je da su tražili mišljenje DORH-a pa im ga nisu dali. I njima je to prekomplicirano pa bi trebali pitati nekog vještaka.

Kad su Jurišići u pitanju, za DORH nema kaznenog djela

Nismo imali vremena, ni prostora pitati Grčića, ali šutnja DORH-a je vrlo indikativna. Najveća šteta koja je pogodila Grad Split u zadnjih 25 godina, a podsjetimo riječ je o milijardu kuna, bit će uskoro predmet sudske bitke, izgledno s nesagledivim posljedicama za stranku koja izgubi. Jer trebat će platiti i astronomske troškove suđenja koji bi nekoliko puta mogli nadmašiti vrijednost spora. Što ako to bude Grad Split? Gdje će naći sve te milijarde kuna? 

Gradsko vijeće Splita odbilo je sudjelovati u predstečajnoj nagodbi, na čemu su inzistirale banke koje su upozorile na brojne negativne posljedice ako splitski vijećnici okrenu leđa predstečajnom planu, a Grad ne bude ispunjavao obaveze koje je tajnim aneksima uglavio bivši HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret, uz suglasnost Gradskog poglavarstva, u kojem je poglavar za financije bio Jurica Jurišić, suprug već spomenute Inke Jurišić. Ni tu DORH ne vidi kaznenog djela!

Grčić bez brana i prepreka

Grčić je pobrojio sve projekte za koje misli vuči novac iz EU fondova. Zračna luka Dubrovnik, pelješki most, most Čiovo, obilaznica Kaštela i Vodica...

"Ti projekti su najjači demantij svih onih koji govore da nismo spremni apsorbirati novac iz EU fondova", konstatirao je Grčić.

Govorio je i kako nema više prepreka, ali slučaj Dračevac pokazuje da ministar očito nije najbolje informiran. Baldasar je ponudio rješenje, ali je očito da će do realizacije proći godine. Znači, i nije baš da nema prepreka i brana...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara