Skandal u SAD-u: Azerbajdžan platio stotine tisuća dolara troškova američkim zastupnicima

Skandal u SAD-u: Azerbajdžan platio stotine tisuća dolara troškova američkim zastupnicima

Foto: Shutterstock

AZERBAJDŽANSKA državna naftna tvrtka platila je stotine tisuća dolara za putne troškove i razne poklone desetero američkih zastupnika putem neprofitnih organizacija u SAD-u, objavio je The Washington Post, pozivajući se na povjerljivo izvješće.

Azerbajdžanska državna naftna tvrtka pokrila je sve troškove sudjelovanja desetero zastupnika i 32 djelatnika Zastupničkog doma američkog Kongresa na jednoj konvenciji 2013., otkrio je Ured za etiku u Kongresu, neovisno istražno tijelo Zastupničkog doma, prenosi list.

"Američko-azerbajdžanska konvencija" održana je u svibnju 2013., godinu dana nakon što je azerbajdžanska naftna tvrtka (SOCAR) i nekoliko drugih zatražilo od Kongresa da izuzme 28 milijardi američkih dolara vrijedan projekt plinovoda iz američkih gospodarskih sankcija Iranu.

Na konferenciji sudjelovali i bivši pomoćnici Obame

Tvrtka je "navodno dala 750.000 dolara putem neprofitnih korporacija baziranih u SAD-u da prikrije izvor financiranja za konferenciju u toj bivšoj sovjetskoj republici", navodi list. Na konferenciji su govorila i trojica bivših pomoćnika američkog predsjednika Baracka Obame.

Reuters to izvješće nije mogao potvrditi.

Zastupnicima i njihovom osoblju, po listu, plaćeni su bili putni troškovi i pokloni, uključujući azerbajdžanske tepihe vrijedne između 2500 i 10.000 dolara. Putni troškovi iznosili su ukupno 112.899 dolara.

"Kongresni istražitelji nisu mogli utvrditi jesu li zastupnici iskoristili svoje službene pozicije da bi pomogli SOCAR-u ili plinovodu", piše list o toj do sada najvećoj istrazi od osnivanja tog ureda 2008. "Nisu također pronašli dokaze da su zastupnici i njihovo osoblje znali da konferenciju financira strana vlada", navodi, dodajući da su zastupnici kazali da im je odbor za etiku odobrio to putovanje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara