Škoti žele neovisnost, ali bi zadržali britansku funtu, kraljicu i članstvo u Europskoj uniji

Škoti žele neovisnost, ali bi zadržali britansku funtu, kraljicu i članstvo u Europskoj uniji

Ilustracija: Guliver image/Getty images

NEOVISNA Škotska zadržala bi britansku funtu, kraljicu i ostala u Europskoj uniji, ali bi imala vlastitu vojsku i sama prikupljala poreze, izjavio je predsjednik škotske vlade Alex Salmond predstavljajući u utorak svoju bijelu knjigu o neovisnosti.

U dokumentu na 670 stranica, kojemu je cilj uvjeriti Škote da izađu na referendum 18. rujna 2014. i okončaju uniju s Engleskom dugu 306 godina, Salmond kaže da u slučaju otcjepljenja Škotske neće biti nužno podići poreze, prenosi Reuters.

S obzirom da separatisti zaostaju u anketama, njegova Škotska nacionalna stranka (SNP) nada se da će dokument uvjeriti brojne skeptike jer odgovara na pitanja na koja je, tvrde kritičari, SNP dosad odbijala odgovoriti.

"Znamo da imamo ljude, sposobnosti i kapacitete učiniti Škotsku uspješnijom zemljom", rekao je Salmond, predsjednik vlade Škotske koja je za sada dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotski porezi neće se koristiti za nuklearne programe i britanske nuklearne rakete bit će zauvijek uklonjene iz Škotske, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neovisnost će učiniti Škote gospodarima vlastite sudbine", naglasio je Salmond.

Inicijativu za neovisnošću Škotske pozorno motri međunarodna zajednica, a napose se prati u Kataloniji, autonomnoj pokrajini u kojoj se 80 posto stanovnika izjašnjava za neovisnost od Španjolske.

U dokumentu "Budućnost Škotske: Vodič kroz neovisnu Škotsku" govori se o širenju prava na dječji doplatak te o ukidanju kontroverznih izmjena zakona o stanovanju koji predlaže vlada u Londonu, popularno nazvanim "porez na spavaće sobe".

BBC piše kako kritičari škotske vlade drže da će uspješnost dokumenta ovisiti o tome u kojoj mjeri on odgovara na zabrinutost građana oko financijskih pitanja.

Govoreći u ime britanske vlade, tajnik za Škotsku Alistair Carmichael istaknuo je da su neke politike SNP-a pod velikim znakom pitanja.

Ocijenio je "malo vjerojatnim" da će plan škotske vlade o zadržavanju funte i usluga britanske središnje banke kao dio "monetarne unije" s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva funkcionirati u praksi te drži da SNP mora izraditi "plan B".

Kritičari također upitnim drže plan škotske vlade da se riješi nuklearnih raketa Trident, koje su sada stacionirane u Clydeu, sve dok je Škotska članica NATO-a, navodi BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara