Škotska traži nezavisnost: Počela kampanja koja bi mogla dovesti do raspada Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: Shutterstock

SLUŽBENA kampanja za glasovanje o nezavisnosti Škotske, koja bi mogla uroditi raspadom Ujedinjenog Kraljevstva, počela je u petak, izvješćuje Reuters i ističe da najnovije ankete pokazuju da Škoti ipak nisu skloni glasovati za nestanak unije s Engleskom koja traje 307 godina.

Zagovornici odcjepljenja Škotske nadaju se da će želja za neovisnošću, povijesno rivalstvo i, kako smatraju, stoljeća lošeg upravljanja vladara u Londonu, potaknuti Škote da se na referendumu zakazanom za 18. rujna opredijele za samostalnost.

Vodeći britanski političari su jednoglasno protiv raspada unije, upućujući pozive za jedinstvom i upozoravajući na gospodarske troškove nezavisnosti za četiri milijuna škotskih glasača starijih od 16 godina.

Ankete trenutno pokazuju da je 40 posto Škota protiv izlaska iz unije, dok ih 30 posto zagovara nezavisnost. Još je uvijek veliki broj neodlučnih koji mogu prevagnuti na obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oba tabora, "Yes Scotland" i "Better Together", imaju 16 tjedana za kampanju na koju smiju potrošiti najviše 1,5 milijuna funti, a besplatno će dobiti prostor u medijima. Naftom bogata Škotska čini jednu desetinu BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva. Gubitak Škotske bi oslabio britansku diplomaciju i postavio pitanje stalnog članstva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U raspravama "za" i "protiv" nezavisnosti Škotske veliki je naglasak stavljen na novac i oba tabora pokušavaju uvjeriti glasače da je dovedeno u pitanje njihovo blagostanje.

Škotska vlada, predvođena secesionističkom Škotskom nacionalnom strankom (SNP), želi raskrstiti s direktnom kontrolom iz Westminstera i zadržati tek "zajednička dobra" poput funte i monarhije.

Britanska koalicijska vlada predvođena konzervativcima premijera Davida Camerona te oporbena Laburistička stranka poručuju da je Škotska i bogatija i moćnija kao dio Ujedinjenog Kraljevstva. Vlada u Londonu je najavila i veću autonomiju za Škotsku ukoliko se njezini glasači odluče za ostanak u uniji. Škotska od 1999. ima svoj parlament.

Prvi ministar Škotske Alex Salmond tvrdi da bi nezavisnost i kontrola udjela britanske nafte u Sjevernom moru doveli Škotsku u razred najbogatijih zemalja svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara