Skrivao se u Hrvatskoj i ilegalno prelazio u BiH: Uhićen pripadnik HVO osumnjičen za ratne zločine na području Prozor-Rame

Ilustracija: Shutterstock

IZ TUŽITELJSTVA BiH su izvijestili kako je uhićen pripadnik HVO osumnjičen za počinjenje ratnih zločina protiv čovječnosti tijekom 1992. i 1993. godine na području Prozor-Rame. Navode kako se skrivao na području Hrvatske i ilegalno prelazio u BiH.

"Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Prozor-Rame, lišili su slobode osumnjičenog Nikolu Marića, zvanog Nidžo, rođenog 28.01.1958. godine u mjestu Borovica, općina Prozor, koji je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti. On je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a na području Prozor-Rame, tijekom 1992. i 1993. godine, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Osumnjičeni Marić godinama je bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je oko dvije godine na snazi međunarodna tjeralica, a prema saznanjima policijskih organa, skrivao se na području Republike Hrvatske i ilegalno prelazio u Bosnu i Hercegovinu.

Lišen je slobode u brzoj akciji SIPA i Tužiteljstva BiH, nakon dojave građana da se nalazi u okolici Prozora, nakon čega je izvršena munjevita akcija izvršenja pretresa i lišenja slobode osumnjičenog koji je bio obučen u odoru koja podsjeća na šumara.

Ovo lišenje slobode poruka je suradnje i povjerenja pravosuđa, policije i građana na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnog zločina, te ujedno poruka svim osumnjičenim koji se skrivaju od pravde, da pravosuđe i policija tragaju za njima i da će biti procesuirani.

Nikola Marić je osumnjičen da je osobno sudjelovao u ubojstvima, progonima, mučenjima, prisilnom premještanju, nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju više desetina žrtava bošnjačke nacionalnosti, sa područja Prozor Rame. Između ostalog, Marić Nikola je osumnjičen za mučenje i zlostavljanje civila na izrazito surov način, u prisustvu članova obitelji žrtava, te da je osobno sudjelovao u ubojstvima i prisilnom nestanku 11 osoba. Neka od ovih ubojstava su počinjena na okrutan način, nad starim i nemoćnim osobama, koje nisu mogle pružati otpor, a tijela 6 osoba još uvijek nisu pronađena.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predan postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom da se osumnjičeni godinama nalazio u bijegu. Tužiteljstvo BiH nastavlja rad u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara