Skupština HGK odlučuje o suspenziji Vidoševića: Koristio obitelj kao paravan za gomilanje imovine?

Skupština HGK odlučuje o suspenziji Vidoševića: Koristio obitelj kao paravan za gomilanje imovine?

Foto: Hina

SKUPŠTINA Hrvatske gospodarske komore na izvanrednoj sjednici odlučivat će o prijedlogu razrješenja Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore i o prijedlogu imenovanja vršitelja dužnosti.

Skupština treba potvrditi odluku Nadzornog i Upravnog odbora HGK, koji su u srijedu suspendirali Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore, nakon što je uhićen zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK.

Dok smijenjeni čelnik HGK Nadan Vidošević boravi u istražnom zatvoru i nakon gafa s imenovanjem Darka Petričevića na mjesto vd-a predsjednika protiv kojega se vode postupci, skupština HGK-a danas ima priliku za popravni. Glavna tema: izbor osobe koja će obavljati dužnost čelnika Komore. S obzirom na okolnosti to je u ovom trenutku nimalo nezahtjevna uloga jer su sve glasnija očekivanja poduzetnika za redefiniranjem uloge Komore. Uz to, kreće nadzor desetogodišnjeg poslovanja te do jučer ugledne gospodarske ustanove, potvrdio je za Media servis pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

"Mi smo u koordinaciji s DORH-om i trebao bi se izvršiti nadzor poslovanja u zadnjih deset godina s tim da će se ići u nadzor deviznog poslovanja te u proračunski i porezni nadzor.", rekao je Šegon.

Uskok sumnja da je Vidošević koristio obitelj kao paravan za gomilanje imovine

Osim nekretnina, bankovnih računa, umjetničke zbirke i druge imovine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića u postupku je i blokada imovine članova njegove obitelji, koju je navodno koristio kao paravan za gomilanje bogatstva.

U istrazi u slučaju Remorker Vidošević će zbog zakonskih odredbi o proširenom oduzimanju imovinske koristi morati dokazivati me samo kako je stekao imovinu čiji je on vlasnik nego i porijeklo nekretnina i drugih vrijednosti u vlasništvu njegove supruge, djece i majke, doznaje se iz izvora bliskog istrazi.

Poseban trud iziskivati će procjena, ali i pohranjivanje njegove zaplijenjene umjetničke zbirke koja je po pisanju medija "najveća na Balkanu" te vrjednija od umjetnina bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera procijenjene na milijun eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najznačajnije Vidoševićeve umjetnine koje će kao i Sanaderove tijekom kaznenog postupka biti pohranjene u muzeju, pronađene su u podrumu njegove vile na Gornjem Prekrižju. Prema podacima iz imovinske kartice kuću s prostranom okućnicom u elitnom dijelu Zagreba Vidošević je stekao novcem od darovanja i kredita te prodajom stana u kojem je obitelj ranije stanovala. Već godinama mediji pišu da je stan u Zagrebu Vidošević kao HDZ-ov političar u usponu dobio od Ministarstva obrane zbog 'ratnih zasluga', a nije ga vratio niti kada je stekao imidž uspješnog poduzetnika.

Uspjeh u poslovnim pothvatima bio je jedan od Vidoševićevih argumenata i u predsjedničkoj kampanji u kojoj je objavio da je vlasnik imanja sa šumom u Gorskom kotaru, koje navodno vrijedi 10 milijuna kuna. Osim kuće, upisane kao planinarski dom, na 50 tisuća četvornih metara imanja je i skijalište, teniski teren, konjušnica i umjetno jezero.

U imovinskoj kartici je naveo i šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, čiju je vrijednost u međuvremenu povisila izgradnja eko-parka Krašograd, zemljišta na Kupresu (u BiH) i Pješčanoj uvali kod Medulina te suvlasništvo nad "turističkim objektom s pratećim objektom kod Omiša" stečeno "nasljedstvom i ušteđevinom".

No, mediji su otkrili da je dva tjedna prije uhićenja, kada je zbog izvlačenja novca iz Komore već bila zatvorena njegova suradnica Zdenka Peternel, Vidošević kupio još jednu vilu u Nemiri kod Omiša za 280.000 eura. Time je posjed u tom mjestu navodno zaokružio s čak pet kuća za iznajmljivanje turistima i odmor svoje obitelji.

Među imovinom koju je prijavio Vidošević je uz 14.000 dionica Kraša, gdje je bio predsjednik Uprave i savjetnik, naveo i "zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva". Slično kao i Sanader tvrdio je da ju je stekao obiteljskim nasljeđem i ušteđevinom, tekućim prihodima, poklonima i zamjenama koje nisu rijetkost kod kolekcionara.

Vidošević je sa Sanaderom dijelio i ljubav prema satovima, ali je za razliku od njega vrijedne primjerke unio u imovinsku karticu.

Tijekom istrage i mogućeg suđenja morat će dokazati da je sve što ima, osim nasljedstvom, stekao "redovnim prihodima" ili plaćom, udjelom u dobiti i nagradama za sudjelovanje u nadzornim odborima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara