Slovenci: Agrokor prodaje 38 posto Mercatora

Slovenci: Agrokor prodaje 38 posto Mercatora

Foto: Hina

"VLASNIK Agrokora Ivica Todorić zadnjih tjedana pokušava naći kupce kojima bi terminskim ugovorom privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora, s obvezom kasnijeg ponovnog otkupa", piše ljubljanski list "Dnevnik".

Dalje navode da dionice Agrokorove slovenske akvizicije ne bi prodao Agrokor direktno nego Agrokor Investments, Todorićeva tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj. Pri tome računaju na zainteresiranost banaka i hrvatskih mirovinskih fondovih, piše "Dnevnik" pozivajući se na neslužbeni izvor. Na taj bi način Agrokor navodno osigurao financijsku potporu za dobivanje likvidnih sredstava koja mu trebaju za otplatu dugova.

"Dnevnik" tvrdi da se pokazuju točnima neke ocjene kako je postojeća Agrokorova financijska konstrukcija upitna jer će do kraja godine morati otplatiti trećinu zajma Adris grupe, dok mu je već dospjela isplata 50 milijuna eura kredita francuske banke BNP Paribas Fortis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i neslužbene informacije po kojima bi Agrokor dio svoje imovine, također zbog smanjenja zaduženosti i povećanja likvidnosti, mogao prebaciti na posebno "projektno poduzeće" koje bi onda prodao s obvezom da ga otkupi kroz nekoliko godina, no takav je scenarij manje vjerojatan s obzirom da bi ga morale odobriti sve banke vjerovnice Agrokora, objašnjava slovenski list.

"S druge strane, domaći mirovinski fondovi, koji su Todoriću već pomagali, ponovno otkupljuju dionice Mercatora, čime sprječavaju da se vrijednost dionice slovenskog trgovačkog lanca u vlasništvu Agrokora smanji na manje od 70 eura", pišu Slovenci.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara