Slovenci ne žele Hrvate: Još tri godine ograničenja za zapošljavanje hrvatskih državljana

Slovenci ne žele Hrvate: Još tri godine ograničenja za zapošljavanje hrvatskih državljana

Foto: Hina

SLOVENSKA vlada potvrdila je prijedlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon još treba potvrditi parlament u kojemu vlada premijera Mire Cerara ima većinu.

To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. godine i dalje biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a, te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote.

Kako je objavio vladin ured za informiranje, odluka o produženju ograničenja za hrvatske tražitelje zaposlenja na još tri godine donesena je zbog zaštite slovenskog tržišta rada na kojem je skoro 120.000 nezaposlenih slovenskih građana.

Takvo stanje još uvijek zahtijeva oprez iako je ono bolje nego prije dvije godine, kad je za Hrvatsku nakon njenog ulaska u EU uvedeno prvo dvogodišnje ograničenje.

Slovenska vlada navodi da se Slovenija suočava s problemom strukturne nezaposlenosti, s visokim udjelom nezaposlenih među onima s niskim stupnjem obrazovanja, te da je čak 24 posto nezaposlenih u skupini od 30. i 39. godine života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara