Slovenci odlučuju hoće li istospolni parovi biti potpuno izjednačeni s heteroseksualnim

Slovenci odlučuju hoće li istospolni parovi biti potpuno izjednačeni s heteroseksualnim

Foto: Shutterstock

NOVIM zakonom o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima u Sloveniji će istospolni parovi biti potpuno izjednačeni s heteroseksualnim, brak će sklapati pred matičarem i moći jedno drugog nasljeđivati, a moći će usvajati i djecu.

O zakonu će parlament glasovati u kasnim večernjim satima, ali je višesatna raprava pred izjašnjavanje pokazala da uživa široku, skoro dvotrećinsku potporu, a protive mu se samo demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), te Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.

"Veseli me tako velika potpora zakonu koji otklanja dosadašnju neravnopravnost istospolnih parova, što je ustvrdio i ustavni sud", kazao je u raspravi Luka Mesec, predsjednik zastupničkog kluba Udružene ljevice (ZL) koje je u proceduru dala prijedlog zakona, a u čemu su je podržale i sve stranke u koalicijskoj vladi premijera Mire Cerara.

"Čudi me protivljenje i izazivanje nepotrebne moralne panike oko zakona koji samo uspostavlja ravnopravnost pred zakonom", kazao je Mesec, dodavši da je sličan zakon već na snazi u 11 europskih država i u 37 saveznih država SAD-a, te da se za ravnopravnost istospolnih zajednica javno izjasnio i britanski premijer Cameron koji je konzervativac.

Zastupnici koji se protive zakonu u svojim su raspravama naglašavali da zakon sasvim preokreće klasično i tradicionalno shvaćanje obitelji jer bračna zajednica ubuduće neće kao dosad biti zakonski definirana kao zajednica muškarca i žene nego kao stalna zajednica dviju osoba, pri čemu se ne navodi njihov spol te da bi osnovna zadaća društva bila stimulirati zajednicu muža i žene kao obitelji okrenute rođenju i odgoju djece.

Protiv zakona očekivano vjerske zajednice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je više polemika izazvala odredba iz novog zakona po kojemu će istospolni parovi moći posvajati djecu, dok to istodobno nije omogućeno baki i djedu, za slučaj smrti obaju roditelja.

Protiv zakona već su se ranije izjasnile tri najveće vjerske zajednice, pri čemu su Katoličku crkvu u Sloveniji podržale i Srpska pravoslavna crkva te Islamska vjerska zajednica.

Oni koji se zakonu protive iz konfesionalnih ili drugih uvjerenja, te obiteljske udruge povezane s katoličkom crkvom najavile su za popodne prije glasovanja prosvjedno okupljanje pred parlamentom.

Slovenski su biskupi nedavno u javnoj izjavi protiv zakona izrazili razočarenje što je zakon u pripremi podržala i vladajuća koalicija.

Protivnici zakona najavljuju da će vjerojatno prikupljati potpise za referendum na kojemu će zakon pokušati osporiti, no pobornici zakona tvrde da to više nije moguće učiniti jer je raspisivanje referenduma o zakonskim rješenjima koja se tiču ustavne ravnopravnosti ili financijskih pitanja jednim svojim pravorijekom prije par godina sasvim ograničio sam ustavni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara