Slovenci rade sve manje i sele u Njemačku

Foto: Arhiva

NAJNOVIJI statistički podaci potvrđuju dobro poznatu činjenicu, da radni dan u europskim državama u prosjeku traje sve kraće te da 40-satna radni tjedan postoji samo još na papiru.

Tako je prema podacima OECD prosječan Slovenac prošle godine na poslu proveo 1.640 sati, odnosno 6,8 sati dnevno. Po podacima iste organizacije Slovenac je još prije 12 godina radio 1.710 sati godišnje, odnosno preko sedam sati na dan.
 
Po podacima slovenskog državnog statističkog zavoda (SURS) je Slovenac radio još manje – nešto preko 1.500 sati godišnje, odnosno 6,2 sata dnevno. Izvješće SURS također naglašava, da se je broj odrađenih radnih sati prošle godine u odnosu na 2011. godinu smanjio za 4,7 posto.
 
Profesor ekonomije rada sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Janez Malačič tvrdi, da Slovenija po spomenutim trendovima nije nikakva iznimka u Europi, piše Biznis plus.
 
"U državama EU je već duže vrijeme prisutan trend smanjivanja broja radnih sati, također zbog rasta produktivnosti. Radni dani su prosječno mnogo duži u SAD i Aziji,“ objašnjava Malačič.
 
Dodaje, da je s obzirom na loše uvjete u gospodarstvu, smanjivanje broja nezaposlenih važnije od dodatne motivacije kroz veći broj odrađenih sati.
 
Najnovije izvješće SURS ukazuje na još jedan zabrinjavajući trend. Prošle godine se je naime iz Slovenije odselilo najviše samostalnih osoba, skoro za petinu (19,6 posto) više nego u 2011. godini.
 
Od ukupnog broje emigranata se je oko četvrtina odselila u Njemačku.
 
Seobeni saldo u Sloveniji tako ostaje negativan već 13. godinu zaredom. Sloveniju je naime tijekom 2012. godine napustilo 5.450 osoba više nego što se je doselilo.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara