Slovenci se srame kupovati u trgovini za siromašne

Screenshot: Youtube

SLOVENCI se srame kupovati u trgovini u kojoj su cijene dvostruko niže nego u ostalima jer za to trebaju podići iskaznicu da spadaju među siromašne, što je pokazao i slučaj prve "socijalne trgovine" takvog tipa koja je prije dva mjeseca otvorena u Mariboru.

Iskaznice da im mjesečni prihodi ne prelaze 450 eura, što je uvjet da mogu kupovati u toj trgovini, do sada je podiglo 2.000 ljudi sa šireg područja Maribora iako je takvih na tom području deset puta više. Razlog je sram, rekla je u ponedjeljak za Slovensku televiziju voditeljica socijalne trgovine "Sotra" Iva Poropat.

Trgovina ima nešto skromniji asortiman od običnih, ali su u njoj cijene hrane i ostalih osnovnih proizvoda dvostruko niže nego u običnoj maloprodaji. U trgovini koju sufinanciraju Europska komisija i slovenska vlada zaposlene su i četiri osobe čiji je socijalni status kritičan, a glavni klijenti su oni koji da bi preživjeli redovno dobivaju pakete Crvenog križa i Caritasa.Poropat je za Slovensku televiziju rekla da se nada da će trgovina opstati i nakon što se ove godine završi program u kojim je financirana vladinim i europskim sredstvima.

O naraslim potrebama za socijalnom i materijalnom pomoći ljudima koje je najviše pogodila kriza svjedoči akcija skupine Lions klubova koji su nedavno pokrenuli akciju kojom viškove hrane koja je još jestiva humanitarnim društvima i siromašnim obiteljima doniraju veliki trgovački lanci te akcija kojom isti klubovi prikupljaju novac za otvaranje nove pučke kuhinje u Ljubljani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara