Slovenija će poništiti ugovor s Patrijom?

Foto: MORH

SLOVENSKA vlada u ostavci osnovala je u četvrtak međuresornu skupinu koja će proučiti mogućnost proglašavanja ništavnim ugovora koji je ministarstvo obrane 2006. godine sklopilo s finskim proizvođačem Patria, a temeljem kojega je slovenskoj vojsci trebalo biti isporučeno 135 naoružanih oklopnih vozila na 8 kotača, u vrijednosti 278 milijuna eura.

Izvorni sporazum nije u cijelosti realiziran jer su se slovenska vlada i Patria 2013. dogovorile o njegovom raskidu pa je isporučeno samo 50-ak vozila, a sadrži i protukorupcijsku klauzulu, po kojoj ga je moguće proglastiti ništavnim ako se utvrdi da je do njega došlo korupcijskim djelovanjem.

Kako je u četvrtak u priopćenju nakon redovne sjednice priopćila slovenska vlada, očekuje se da će međuresorna skupina svoj izvještaj o mogućnosti poništenja ugovora s Patrijom, odnosno daljnjim aktivnostima, vladi predati do 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši slovenski premijer Janez Janša nedavno je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog sklapanja ugovora s Patrijom u vrijeme njegova ranije vlade 2006. godine. Prema osuđujućoj presdudi on je prihvatio da će primiti od Patrije obećanu nagradu ako dođe do realizacije ugovora, a za isti slučaj na slovenskom sudu osuđena su još dva optužena, bivši brigadir slovenske vojske Anton Krkovič i direktor tvrtke Rotis koja je posredovala u poslu s Patrijom Ivan Črnkovič.

Slovenski ministar obrane Roman Jakič izjavio je nedavno da pravomoćnost presude u slučaju Patria dovodi do ništetnosti sklopljenog ugovora s finskim proizvođačem te da će vladi predložiti da se ugovor poništi, a već isporučena vozila vrate te zatraži odgovarajuća odšteta.

Slovenski mediji, koji se pozivaju na vojne stručnjake, tim su povodom ocijenili da je za takav rasplet događaja i vraćanje Patrijinih oklopnih vozila finskom proizvođaču malo izgleda i da će oklopna vozila vjerojatno ostati u upotrebi u Sloveniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara