"Slovenska Udba odgovorna za ubojstvo hrvatskog emigranta 1975. godine!"

Foto: FAH

NEKADAŠNJI načelnik slovenske Službe državne sigurnosti Janez Zemljarič odobrio je akciju u kojoj je 1975. godine bio ubijen hrvatski emigrant Nikica Martinović, izjavio je u ponedjeljak slovenski publicist i istraživač arhiva Roman Leljak.

Da je akciju odobrio upravo Zemljarič, koji je pred raspad bivše SFRJ bio predsjednik slovenskog izvršnog vijeća, a još uvijek ga se u Sloveniji spominje kao utjecajnog u političkim i gospodarskim krugovima, po riječima Leljaka dokazuje i plan akcije što ga je otkrio u slovenskom državnom arhivu.
 
Riječ je o akciji "Bleiburški vod" koju Zemljarič potpisao, a u operativnom planu za 1975. godinu spominje eliminaciju dijela hrvatske političke emigracije i nastojanja da se među njezinim dijelovima stvori nepovjerenje, rekao je Leljak na konferenciji za novinare u Ljubljani.
 
Ubio ga je Dorič Hanzi
 
Ubrzo nakon što je taj plan prihvaćen, Zemljarićeva služba dala je svom operativcu Milanu Doriču "Hanziju" financijska sredstva za otvaranje lokala, a izručila mu je i oružje, metke, te dvije lažne putovnice, tvrdi Leljak, navodeći da to pokazuju dokumenti koje je potpisao Zemljarič, a nalaze se u državnom arhivu.
 
Nekdašnji poručnik hrvatske domobranske vojske Martinović koji je redovito polagao cvijeće na spomenik žrtvama u Bleiburgu, ubijen je 17. veljače 1975. blizu svoje trgovine u Klagenfurtu.
 
Nikica Martinović se, po običaju, 17. veljače 1975. dovezao automobilom na posao i parkirao ispred trgovine. Dok je izlazio iz automobila, odjeknuli su hici. Sve se odigralo munjevito, bez svjedoka. Atentatori su neopaženo pobjegli. Martinović je na mjestu izdahnuo, a iza njega je ostalo četvero djece.
 
Leljak je rekao da po dokumentima pretpostavlja da ga je ubio Dorič "Hanzi", koji danas živi u Njemačkoj i vlasnik je jednog lokala, te da je na dokumentima Zeemljaričev potpis kojim se to odobrava.
 
Doriču je Udba za akciju prema dostupnim dokumentima platila jedan milijun tadašnjih njemačkih maraka, tvrdi Leljak.
 
Zemljarič odbio optužbe
 
Nekadašnji načelnik slovenske Službe državne sigurnosti iz vremena Jugoslavije Janez Zemljarič odbacio je optužbe da je odgovoran za ubojstvo hrvatskog emigranta Nikice Martinovića u Klagenfurtu 1975. godine.
 
"Cijeli sam život radio pošteno i odgovorno. Onaj tko danas od mene traži objašnjenja o ubijanju ustaša neka radije predstavi svoju povijest i objasni za čije potrebe i zašto danas treba tu priču", poručio je Zemljarič u ponedjeljak u izjavi za javnost koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.
 
Leljak je prošle godine ustvrdio na osnovi dokumenata iz arhiva da je slovenska Udba 1972. godine u Salzburgu otela emigranta Stjepana Crnogorca koji je onda prevezen u Sloveniju i ondje - kako navodi Leljak - najprije ispitivan, a onda tajno likvidiran bez ikakvog suđenja i pokopan na nepoznatom mjestu, vjerojatno u Kočevskom rogu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara