Slovenska novinarka i bivši ravnatelj obavještajstva na sudu zbog objavljivanja tajnih podataka

Foto: sova.gov.si

SLOVENSKA novinarka Anuška Delić u srijedu je na prvostupanjskom sudu u Ljubljani zanijekala krivnju za odavanje tajnih podataka državne obavještajne službe SOVA, u aferi nastaloj zbog curenja osjetljivih obavještajnih podataka.

Prema optužnici koju je podiglo državno odvjetništvo, Delić je krajem 2011. godine u tri članka u listu "Delo" objavila podatke do kojih je tajna služba došla o djelovanju ekstremističkih skupina, pri čemu je novinarka svojoj seriji članaka dala naglasak na navodne veze pojedinih članova Slovenske demokratske stranke (SDS) s ekstremnom desničarskom skupinom "Blood&Honour".

Delić odbacila optužbe

Delić je na sudu rekla da ne priznaje krivnju koja joj se stavlja na teret te da bi sud trebao kao dokaz u sudski spis uvesti dokumente o nalazima SOVA-e o kojima je pisala i da je s njih potrebno skinuti oznaku tajnosti.

Njezin odvjetnik Emil Zakonjšek izjavio je da u optužnici protiv njegove klijentice nema nikakva pravog dokaza te da je Delić podatke do kojih je istraživanjem došla objavila u interesu šire javnosti.

Optužen bivši ravnatelj SOVA-e Selan

Zajedno s novinarkom "Dela" optužen je i nekadašnji ravnatelj obavještajne službe Sebastjan Selan, kojemu se na teret stavlja da je dopustio curenje osjetljivih obavještajnih podataka, a na suđenju je također rekao da se ne osjeća krivim.

Suđenje zbog kojega je prosvjedovalo slovensko novinarsko društvo (DNS) i više međunarodnih novinarskih udruga nastavit će se idući mjesec.

Cerar iskazao umjerenu podršku novinarima

Na zahtjeve novinarskih udruga za promjenom sadašnjeg kaznenog zakona koji omogućava tužbe protiv novinara za izdavanje tajnih podataka te za sramoćenje i uvredu časti političara i javnih osoba, čime se po mišljenju novinara često onemogućuje njihov normalni rad, u utorak je reagirao i predsjednik slovenske vlade Miro Cerar. On je kratko u izjavi za javnost naveo da je i sam sklon tome da se postojeći kazneni zakon, koji za novinare koji otkrivaju tajne podatke predviđa zatvorske kazne, promijeni u cilju zaštite rada novinara istraživača koji djeluju u interesu javnosti.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše objavila je da njezino spominjanje u konteksu djelovanja organizacije "Blood&Honour", koja se u medijima prikazuje kao "nacifašistička" skupina, predstavlja kao čin političke difamacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara