Slovenska premijerka očekuje početak rasta slovenskog gospodarstva u drugoj polovici 2014.

Slovenska premijerka očekuje početak rasta slovenskog gospodarstva u drugoj polovici 2014.

Foto: Guliver image/Getty images

SLOVENSKA premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak da će slovensko gospodarstvo u drugoj polovici iduće godine početi izlaziti iz recesije i zabilježiti rast.

"Želim i osobno sam uvjerena da će naše mjere dati pozitivne rezultate i da ćemo pozitivni gospodarski rast iznad nule zabilježiti već u drugoj polovici iduće godine", rekla je Bratušek u razgovoru za Slovensku televiziju.

U Sloveniji se na kraju godine očekuje godišnji pad BDP-a od 2,4 posto, a većina domaćih prognoza i najava međunarodnih ustanova predviđa da će slovenski BDP u idućoj godini pasti za oko 0,8 posto, a skromni rast biti zabilježen tek u 2015. Bratušek je rekla da će na gospodarski rast djelovati sanacija banaka koje će vlada preko tzv. loše banke početi provoditi uskoro, nakon što se objave rezultati revizije stanja loših kredita u bankama, budući da su banke zbog loših kredita trenutno u kreditnom grču i smanjuju plasmane.

"To će pozitivno utjecati na gospodarstvo za koje je glavni problem nedostatak jeftinijih izvora", rekla je Bratušek. Dodala je da njena vlada paralelno priprema i program razduživanja prezaduženih poduzeća, što je uz stanje u bankama najveći problem slovenskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratušek je u razgovoru ponovila da njena vlada neće zatražiti program financijske pomoći, niti od "trojke" (Europska komisija, Europska centralna banka i MMF), niti od europskog fonda za stabilizaciju eura nego će inzistirati da se financijski problemi rješavaju vlastitim snagama.

"Važno je da ostanemo suverena država i sami rješavamo svoje probleme", rekla je Bratušek.

"Zemlje koje su tražile financijsku pomoć dobile su i programe s vrlo radikalnim mjerama koje su morale ispunjavati", rekla je Bratušek.

Dodala je da je u Španjolskoj koja je tražila financijsku pomoć za stabilizaciju stanja u nekim bankama došlo do velikog povećanja nezaposlenosti, osobito među mladima, te da su radikalne mjere štednje dobile i države kojima je program odredila "trojka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara