Slovenski Vrhovni sud odbio isključiti svog predsjednika iz slučaja Janša

Foto: Hina

SUCI slovenskog ustavnog suda u srijedu su većinom glasova odbili zahtjev odvjetnika bivšeg premijera Janeza Janše da se iz postupka izdvoji Branko Masleša, predsjednik vrhovnog suda koji uskoro treba odlučiti o Janšinu zahtjevu za zaštitu zakonitosti na presudu kojom je osuđen na dvije godine zatvora.

Janšin odvjetnik Franci Matoz zahtjev za izdvajanje Masleše iz svih postupaka oko slučaja Janše bio je uputio s tvrdnjom da Masleša oteže odluku vrhovnog suda da se bivši premijer oslobodi odnosno prijevremeno pusti na slobodu, te da je u nekim javnim istupima pokazao neobjektivnu pristranost, navodeći da je Janša kriv za korupcijsku aferu Patria. Vrhovni sud odbio je i zahtjev Janšinih odvjetnika da se iz postupka izdvoji Vesna Žalim, sutkinja izvjestiteljica u tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Janša je počeo izdržavati dvogodišnju kaznu u drugoj polovici lipnja, a do sada je, unatoč boravku u zatvoru, dva puta bio nazočan na zasjedanjima novog parlamenta u koji je u izbornoj jedinici Grosuplje izabran kao predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), najveće oporbene snage.

Parlament će uskoro odlučivati o tome treba li Janši biti poništen zastupnički mandat zbog odredbe zakona o zastupnicima po kojoj mandat prestaje članu parlamenta koji je osuđen na više od dvije godine zatvora bezuvjetno. Janšina stranka tome se energično protivi i tvrdi da se spomenuta zakonska odredba ne može odnositi na Janšu jer su ga birači na izborima podržali nakon što mu je kazna već bila pravomoćno potvrđena i da se mandat može ukinuti samo zastupniku koji je na zatvor osuđen nakon što je već počeo obavljati zastupničku dužnost.

Stranka je Janšu predložila za člana parlamentarnog povjerenstva koje nadzire rad tajnih službi. Janšinu osudu naziva "političkom", a svog predsjednika "jedinim političkim zatvorenikom u Europskoj uniji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara