Slovenski liječnik uhićen zbog eutanazije sedam pacijenata

Slovenski liječnik uhićen zbog eutanazije sedam pacijenata

Screenshot: Planet TV

SLOVENSKI  liječnik koji je početkom godine bio osumnjičen za eutanaziranje jednog umirućeg pacijenta, nakon čega je pokrenuta šira policijska istraga, uhićen je i osumnjičen za više kaznenih djela, među njima i sedam ubojstava, objavili su u utorak slovenski mediji.

Policija je, ne navodeći ime, potvrdila da je podnijela kaznenu prijavu za više od 20 kaznenih djela protiv života i tijela, ljudskog zdravlja i ljudskih prava te djela kojima je osoba kršila službenu dužnost i javne ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši liječnik neurološke klinike ljubljanskog kliničkog centra (UKC) Ivan Radan, koji je od siječnja bio pod sumnjom da je više godina izvodio nedopuštene eutanazije dajući teško bolesnim pacijentima infuzije s mješavinom morfija i kalija, nakon čega je otpušten, uhićen je u ponedjeljak ujutro, navodi ljubljanski "Dnevnik", koji je prvi izašao s informacijom koju su onda su je prenijeli i drugi mediji. List je objavio i fotografiju Radanova uhićenja i njegova dovođenja pred istražnog suca s lisicama na rukama.

Pozivajući se na neslužbene izvore, list piše da je uhićeni liječnik svojim pacijentima koje je eutanazirao propisivao bez opravdanja velike količine psihoaktivnih lijekova od kojih je navodno i sam ovisan, te da su istragom u njegovu računalu pronašli više fotografija umirućih pacijenata, što je također protuzakonito.

Radan je u siječnju, kada je afera izbila na vidjelo i kad je njegova bolnica pokrenula istragu, tvrdio da je samo "fingirao" eutanaziranje pacijenta mješavinom morfija i kalija, kako bi upozorio na teške uvjete na svom odjelu. Bio je odmah otpušten, a postupak protiv njega pokrenula je i liječnička komora, ocijenivši da je djelovao protiv liječničke etike, ali mu liječnička licenca odmah nije bila oduzeta. U međuvremenu je tekla policijska istraga koja je istražila sve sumnjive smrti teško oboljelih pacijenata na neurološkom odjelu u vrijeme dok je radan bio na dužnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara