"Smanjenje plaća ne može mnogo pomoći proračunu, dovodi do pada prihoda i potrošnje"

"Smanjenje plaća ne može mnogo pomoći proračunu, dovodi do pada prihoda i potrošnje"

Ilustracija: HTV

PROFESOR Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci komentirao je veliku rupu u Hrvatskom proračunu te rekao između kojih opcija ministar financija Boris Lalovac i Vlada mogu birati kako bi ga popunili.

Na pitanje voditeljice Dnevnika 3 HTV-a o tome gdje bi Vlada, u kratkoročnom smislu, trebala pronaći novac za krpanje proračunskog manjka Drezgić je rekao da je moguće rezati s rashodne strane te povećati prihode. "Prvo što se u takvim slučajevima reže su investicije, gdje je Vlada već rezala. Nakon investicija slijede plaće", rekao je. O rezanju plaća već su ovih dana govorili ministri Milanovićeve Vlade. "U okviru povećanja prihoda, tu se mogu mijenjati porezni oblici u smislu povećanja njihovih stopa", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko smanjenje plaća može pomoći smanjenju deficita Drezgić je jednostavno odgovorio: "Ne mnogo." "Ne može puno jer to ima karakterističan učinak smanjenja proračunskih prihoda i smanjenje potrošnje. Stručnjaci iz MMF-a su decidirano negativno ocijenili ovakve politike štednje. Događa se taj negativni multiplikator i izlazak iz krize postaje još teži".

Govoreći o tome gdje se Hrvatska još može zadužiti, Drezgić je rekao da imamo mnogo opcija jer je "situacija likvidnosti pozitivna i tu Hrvatska relativno dobro stoji". "Imamo negativan trend, ali što se tiče duga, još ima prostora, ali to, naravno, nije razlog za opuštanje" završio je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara