Smiruju se tenzije: Sjeverna i Južna Koreja ponovno pokreću pogone u zajedničkoj industrijskoj zoni

Screenshot: YouTube

RADNICI iz Južne Koreje vratili su se u industrijsku zonu Kaesong, pet mjeseci nakon što su u njoj zaustavljeni svi pogoni uslijed tenzija na relaciji Pyongyang - Seul, javlja BBC.

Kamioni i automobili počeli su ulaziti u Sjevernu Koreju danas u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, a prema procjenama, u zajedničku industrijsku zonu Sjeverne i Južne Koreje vratit će se oko 800 radnika iz Južne Koreje.

Industrijski kompleks Kaesong ključni je simbol međukorejske suradnje, a dvije su strane nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijelu noć na srijedu odlučile da se pogon otvori 16. rujna. Južnokorejska poduzeća u Kaesongu, desetak kilometara unutar sjevernokorejskoga teritorija, smjet će nastaviti s radom nakon probnog rada u ponedjeljak. Sporazum je postignut u drugome krugu pregovora novoosnovanog zajedničkog odbora za Kaesong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 14. kolovoza, dvije su strane postigle sporazum o pet točaka za otvaranje kompleksa.
Kao dio dogovora, obje vlade izjavile su da ta industrijska zona ne bi više smjela biti "pod utjecajem političke situacije bez obzira na okolnosti."

Ova industrijska zona koja je otvorena prije devet godina, smatra se vrlo važnim izvorom za čvrstu valutu režima sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Oko 53,000 državljana Sjeverne Koreje radilo je u više od 120 južnokorejskih tvrtki koje se nalaze u ovoj industrijskoj zoni, a godišnje se ondje proizvodi roba vrijedna stotine milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara